ßßß Cookit - przepis na krokiety z szynką

krokiety z szynką

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy krokiety, pojawiają się one na naszym stole przeważnie podczas świąt i uroczystości. Takie z szynką sprawdzą się idealnie, kiedy mamy w lodówce za duży zapas wędliny. Naleśniki na krokiety robię na wodzie, z małym dodatkiem mleka żeby były cieniutkie i delikatne. Smażę je na patelni bez tłuszczu, tylko z jednej strony żeby dobrze się sklejały podczas zwijania. Polecam zrobić większą ilość i zamrozić przed panierowaniem lub zamrozić już usmażone w panierce a potem odgrzać w piekarniku.
Składniki: na ciasto:
1,5 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 jajko
3 łyżki oleju
sól na nadzienie:
150 g wędzonego boczku
300 g wędliny (dowolna szynka, mortadela lub wędzonka)
2 cebule
ząbek czosnku
łyżka oleju
pieprz
słodka i ostra papryka
dodatkowo:
mąka, jajko i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Składniki na ciasto zmiksować i odstawić aby trochę zgęstniało. Na teflonowej patelni smażyć bardzo cienkie naleśniki (grube będą się łamać przy zwijaniu) z jednej strony, smażyć do momenty aż górna warstwa będzie ścięta i nie surowa. Naleśniki po usmażeniu układać jeden na drugim i przykryć pokrywką, żeby nie wyschły.
Boczek i szynkę pokroić w drobne paseczki, Cebulę posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić a następnie dodać boczek i szynkę. Smażyć kilka minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Przestudzić.
Na środek każdego naleśnika rozłożyć łyżkę nadzienia. Złożyć do środka dwie przeciwległe strony naleśnika a następnie chwycić za jeden nie złożony bok i zwinąć w rulon. Panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na oleju z każdej strony na złoto.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/04/krokiety-z-szynka.html