Wykonanie

Przepis na to ciasto kilka lat temu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego
kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na
pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego
dżemu i pasujących do niego
galaretek.*blaszka 24*24 cmSkładniki: na
biszkopt:4
jajka1 szklanka
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia na piankę:50 dag
białego sera mielonego200 ml
śmietanki kremówki1 opakowanie
śnieżki2
galaretki pomarańczowełyżka
cukru pudrudodatkowo:słoiczek
dżemu pomarańczowego1
galaretka cytrynowa10 g
masła100 g
kokosuBiałka ubić z
cukrem pudrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po
żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać
mąkę przesianą i
proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec około 30 minut w 180*C. Wystudzić (najlepiej
biszkopt upiec dzień wcześniej). Przekroić na dwa blaty.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml
wody i wystudzić. Zimną
galaretką naponczować blaty
biszkopta.
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 1/2 litra
wody, odstawić do momentu aż zaczną tężeć. Kremówkę ubić ze
śnieżką i
cukrem pudrem. Do
sera wlać odrobinę
galaretki, zmiksować, dodać resztę
galaretki (jeśli wlejemy od razu całą
galaretkę, mogą zrobić się
serowe grudki). Do masy
serowo- galaretkowej dodać ubitą
śmietanę, połączyć. Większą część masy wylać na
biszkopt, przykryć drugą połową ciasta, wylać resztę masy. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.Posmarować
dżemem po wierzchu.
Kokos uprażyć na
maśle, ostudzić i posypać
kokosem. Schłodzić.