ßßß
Składniki na dużą okrągłą formę:300 g miękkiego masła + łyżka do posmarowania formy250 g cukru pudru (nieco mniej niż oryginalnie w przepisie i to była dobra decyzja)drobno starta skórka z 1 pomarańczygrubo starta skórka z 1 pomarańczy do posypania ciasta na wierzchu4 jajka100 g mąki pszennej150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej2 łyżeczki proszku do pieczenia200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy100 ml śmietany kremówki (30%)1. Nastawić piekarnik na 180 ºC. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować całość warstwą masła.2. Ubić masło z 200 g cukru pudru oraz skórką pomarańczową (tą drobno startą). Ciągle miksując dodawać stopniowo po jednym jajku. Ubić do uzyskania puszystej konsystencji.3. Zmienić końcówki w mikserze na te do wyrabiania ciasta. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i powoli ciągle miksując dodawać do ciasta. Następnie dodać 150 ml soku pomarańczowego oraz śmietankę. Miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.4. Przelać ciasto do formy. Równomiernie rozprowadzić łyżką.5. Wstawić na środkową półkę piekarnika (tryba grzania góra-dół) na ok. 50 minut.6. Pod koniec czasu pieczenia ciasta, przygotować syrop pomarańczowy. W małym rondelku zagotować pozostałe 50 ml soku pomarańczowego. Dosypać 50 g cukru i gotować na wolnym ogniu mieszając do zagęszczenia.7. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika. Nie wyjmować z formy. Nakłuć szpikulcem dość równomiernie na całej powierzchni. Polać syropem pomarańczowym, tak aby pokrył całe ciasto. Zostawić na 10 minut, aby ciasto wchłonęło sos.8. Podawać na ciepło lub zimno z dekoracją z grubo tartej skórki pomarańczowej na wierzchu.