Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIDzisiaj mieliśmy gości na obiedzie: moich rodziców i moją babcię i ciocię – siostrę mamyBabcia i ciocia były u nas pierwszy raz, dlatego baaardzo się starałam, aby miło wspominały czas spędzony u nas. Pumba była słodziakiem i zabawiała gości jak trzeba. O tym przeczytacie już niedługo na jej blogu http://pumba.wlodarczyki.net/Stół wyglądał tak:
Na obiadek przygotowałam krem z
buraków oraz pieczony
schab bekonowy z
ziemniakami i
mandarynkową surówką. Na deser podałam
ciasteczka migdałowe i babkę piaskową
pomarańczowąSkładniki na babkę średniej wielkości:paczka margaryny/masłaszklanka
cukru pudru5
jajekszklanka
mąki ziemniaczanejszklanka
mąki pszennej2 czubate łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki soku z
pomarańczyskórka otarta z 2
pomarańczypokrojona
skórka pomarańczowa z 2
pomarańczyUcieramy
masło (uprzednio rozpuszczone i ostudzone) z
cukrem pudrem, dodajemy 4
żółtka i świeżo wyciśnięty sok z
pomarańczy, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy stopniowo
skrobię ziemniaczaną i
mąkę pszenną wraz z
proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wyrabiamy mikserem. W innym naczyniu ubijamy
białka ze szczyptą
soli i dodajemy do reszty ciasta, mieszamy powoli. Wylewamy ciasto do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy babkę w piekarniku na jakieś 10 minut i wykładamy na deskę. Wyjmujemy od razu z formy, aby spód odparował. Jeśli spód jest wilgotny, co może oznaczać zakalec, wstawiamy jeszcze do piekarnika i pieczemy taką wyjętą z formy przez kilkanaście minut, można włączyć termoobieg! Jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy lukrem zmieszanym z przygotowaną własnoręcznie
skórką pomarańczową. Możemy zamiast lukru posypać
cukrem pudrem lub wykorzystać polewę z
gorzkiej czekoladyPrzepis wykonałam w ramach akcji
Cytrusowy Tydzień:
Babka będzie idealna na Święta Wielkiej Nocy: