ßßß Cookit - przepis na Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

PRZEPIS AUTORSKI
Dzisiaj mieliśmy gości na obiedzie: moich rodziców i moją babcię i ciocię – siostrę mamy
Babcia i ciocia były u nas pierwszy raz, dlatego baaardzo się starałam, aby miło wspominały czas spędzony u nas. Pumba była słodziakiem i zabawiała gości jak trzeba. O tym przeczytacie już niedługo na jej blogu http://pumba.wlodarczyki.net/
Stół wyglądał tak:
Na obiadek przygotowałam krem z buraków oraz pieczony schab bekonowy z ziemniakami i mandarynkową surówką. Na deser podałam ciasteczka migdałowe i babkę piaskową pomarańczową
Składniki na babkę średniej wielkości:
paczka margaryny/masła
szklanka cukru pudru
5 jajek
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki soku z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
pokrojona skórka pomarańczowa z 2 pomarańczy
Ucieramy masło (uprzednio rozpuszczone i ostudzone) z cukrem pudrem, dodajemy 4 żółtka i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy stopniowo skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wyrabiamy mikserem. W innym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli i dodajemy do reszty ciasta, mieszamy powoli. Wylewamy ciasto do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy babkę w piekarniku na jakieś 10 minut i wykładamy na deskę. Wyjmujemy od razu z formy, aby spód odparował. Jeśli spód jest wilgotny, co może oznaczać zakalec, wstawiamy jeszcze do piekarnika i pieczemy taką wyjętą z formy przez kilkanaście minut, można włączyć termoobieg! Jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy lukrem zmieszanym z przygotowaną własnoręcznie skórką pomarańczową. Możemy zamiast lukru posypać cukrem pudrem lub wykorzystać polewę z gorzkiej czekolady
Przepis wykonałam w ramach akcji Cytrusowy Tydzień:
Babka będzie idealna na Święta Wielkiej Nocy:
Źródło:http://mopswkuchni.net/2010/11/28/babka-pomaranczowa