ßßß
Na obiadek przygotowałam krem z buraków oraz pieczony schab bekonowy z ziemniakami i mandarynkową surówką. Na deser podałam ciasteczka migdałowe i babkę piaskową pomarańczowąSkładniki na babkę średniej wielkości:paczka margaryny/masłaszklanka cukru pudru5 jajekszklanka mąki ziemniaczanejszklanka mąki pszennej2 czubate łyżeczki proszku do pieczeniapół szklanki soku z pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczypokrojona skórka pomarańczowa z 2 pomarańczyUcieramy masło (uprzednio rozpuszczone i ostudzone) z cukrem pudrem, dodajemy 4 żółtka i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy stopniowo skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wyrabiamy mikserem. W innym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli i dodajemy do reszty ciasta, mieszamy powoli. Wylewamy ciasto do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy babkę w piekarniku na jakieś 10 minut i wykładamy na deskę. Wyjmujemy od razu z formy, aby spód odparował. Jeśli spód jest wilgotny, co może oznaczać zakalec, wstawiamy jeszcze do piekarnika i pieczemy taką wyjętą z formy przez kilkanaście minut, można włączyć termoobieg! Jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy lukrem zmieszanym z przygotowaną własnoręcznie skórką pomarańczową. Możemy zamiast lukru posypać cukrem pudrem lub wykorzystać polewę z gorzkiej czekolady
Przepis wykonałam w ramach akcji Cytrusowy Tydzień:
Babka będzie idealna na Święta Wielkiej Nocy: