ßßß
Chciałabym Was wszystkie teraz bardzo mocno i świątecznie uściskać! Gdziekolwiek i z kimkolwiek jesteście, życzę Wam żeby te Święta były przepyszne i bardzo słodkie. Po prostu cudowne ♥Cieszę się, że jesteście ze mną, że sama mogę być z Wami. Dziękuję!Na naszym stole po raz pierwszy obok babki drożdżowej pojawiła się piaskowa babka pomarańczowa Agi . I już dobrze wiemy, że będzie się pojawiać częściej! Jest wyjątkowo delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Mam przy niej ochotę pić ulubioną herbatę z ulubionego kubka, zasłonić okno żeby nie patrzeć na śnieg i po prostu pomyśleć o czymś przyjemnym. To właśnie taka miła babka!★ Babka pomarańczowa ★Składniki:1 szkl. mąki pszennej1 szkl. mąki ziemniaczanej2,5 łyżeczki proszku do pieczenia200g masła1 szkl. cukru pudru4 jajkaotarta skórka z 2 pomarańczysok z 1 pomarańczy+ do nasączenia:sok z połówki pomarańczy3 łyżki cukru pudru+ lukier:sok z połówki pomarańczykilka łyżek cukru pudruMasło ucierać z cukrem; ciągle ucierając wbić żółtka, a następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją łopatką. Piec ok. 45 w piekarniku nagrzanym do 180 °C.Po wyjęciu babki nasączyć ją przygotowanym ponczem kiedy będzie jeszcze ciepła.Kiedy wystygnie polukrować.