Wykonanie
O babce z
majonezem słyszałam już dawno i od dawna miałam ochotę ją upiec. W
sumie to nie wiem dlaczego dopiero niedawno zdecydowałam się na to... szczerze mówiąc to nie miałam pojęcia, że noże być aż tak fantastyczna! Delikatna, puszysta, pyszna.
Majonez idealnie sprawdza się w roli tłustego składnika ciasta. Babka ma także tę zaletę, że robi się ją dosłownie chwilę, reszta to czas oczekiwania na gotowy wypiek. Możecie polać ją
pomarańczową polewa tak jak ja, albo zwyczajnie w świecie posypać
cukrem pudrem, polać
czekoladą lub lukrem. Możecie też podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać łyżkę
kakao, otrzymując tym samym babkę w dwóch kolorach :-) albo zatopić w cieście
owoce,
bakalie, kawałki
czekolady... Jednym słowem babka jest tak uniwersalna, że możecie ją piec jedna za drugą i za każdym razem będzie to inne ciasto :-) Ja bardzo lubię bawić się wypiekami w taki właśnie sposób, a Wy? A może zechcecie podzielić się w komentarzach Waszymi wersjami tej właśnie babki? A może jej zdjęciami? Zachęcam do tego, będzie mi bardzo miło zobaczyć Wasze wypieki :-)SKŁADNIKI0,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru4
jajka3 łyżki
majonezu1 łyżka
cukru z
wanilią2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPolewa:5 łyżek
cukru pudrusok z 1/2
pomarańczykandyzowana
skórka pomarańczowaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka,
majonez i
cukier miksujemy na jednolitą, gładką masę.
Mąki,
cukry i
proszek do pieczenia mieszamy razem i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pianą z
białek i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przekładamy do formy na babkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45 - 50 minut.
Cukier puder łączymy z
sokiem dokładnie rozcierając ewentualne grudki. Dodajemy skórkę i mieszamy, a następnie polewamy przestudzoną babkę.