Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Wiosenne kanapki z lekką ...Grillowana tortilla z ... »Uwielbiam smak
pomarańczy. Mogłabym je właściwie dodawać do wszystkiego, ale zawsze uważałam, że najlepiej komponują się ze słodkimi wypiekami. Dziś zapraszam Was na bardzo
pomarańczową babkę. Idealne ciasto do
kawy, na wieczór z bliskimi, które dodatkowo polane jest pysznym
pomarańczowym lukrem i posypane
słonecznymi wiórkami. Spróbujcie.
Składniki:2 łyżki soku z
pomarańczyskórka otarta z 1 średniej
pomarańczy + 1 czubata łyżka
skórki pomarańczowej Skworcu1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cukru wanilinowego175 g
margaryny3
jajka1 szklanka
cukruNa
pomarańczową polewę:1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki soku z
pomarańczyżółte wiórki posypka Sempre od Cukieteria.plPrzygotowanie:
Margarynę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia (powinna być ciepła, ale nie gorąca).Do miski wsypujemy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki łyżką.Następnie dodajemy
cukier,
cukier wanilinowy, skórkę ze średniej
pomarańczy (startą na najmniejszych oczkach) oraz 2 łyżki soku z
pomarańczy. Znów mieszamy składniki. Następnie dodajemy czubatą łyżkę kupnej
skórki pomarańczowej (u mnie od Skworcu).Do miski ze składnikami wbijamy 3 całe
jajka, mieszamy dokładnie całość. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną
margarynę. Wszystko razem mieszamy, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa).Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej
kaszą manną keksówki.
Babkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 (do tzw. suchego patyczka).Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki.Przygotowujemy
lukier - dokładnie mieszamy 1/2 szklanki
cukru pudru z 2 łyżkami soku z
pomarańczy.Babkę lukrujemy robiąc niedbałe esy-floresy po wierzchu. Następnie całość posypujemy posypką (u mnie żółte wiórki).Babkę przechowujemy pod przykryciem.
Smacznegoczwartek, 14 kwietnia 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyPieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...Serniczek chia na jagodach z ...Najprostsza surówka obiadowa ...Delikatne placuszki z ...Ciasto z
jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...Grillowana tortilla z ...Bardzo pomarańczowa babka z ...Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszkiSPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog