ßßß Cookit - przepis na Bardzo pomarańczowa babka z pomarańczowym lukrem

Bardzo pomarańczowa babka z pomarańczowym lukrem

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Wiosenne kanapki z lekką ...
Grillowana tortilla z ... »
Uwielbiam smak pomarańczy. Mogłabym je właściwie dodawać do wszystkiego, ale zawsze uważałam, że najlepiej komponują się ze słodkimi wypiekami. Dziś zapraszam Was na bardzo pomarańczową babkę. Idealne ciasto do kawy, na wieczór z bliskimi, które dodatkowo polane jest pysznym pomarańczowym lukrem i posypane słonecznymi wiórkami. Spróbujcie.
Składniki:
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 średniej pomarańczy + 1 czubata łyżka skórki pomarańczowej Skworcu
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru wanilinowego
175 g margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru
Na pomarańczową polewę:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
żółte wiórki posypka Sempre od Cukieteria.pl
Przygotowanie:
Margarynę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia (powinna być ciepła, ale nie gorąca).
Do miski wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki łyżką.
Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę ze średniej pomarańczy (startą na najmniejszych oczkach) oraz 2 łyżki soku z pomarańczy. Znów mieszamy składniki. Następnie dodajemy czubatą łyżkę kupnej skórki pomarańczowej (u mnie od Skworcu).
Do miski ze składnikami wbijamy 3 całe jajka, mieszamy dokładnie całość. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem mieszamy, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa).
Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki.
Babkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 (do tzw. suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki.
Przygotowujemy lukier - dokładnie mieszamy 1/2 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami soku z pomarańczy.
Babkę lukrujemy robiąc niedbałe esy-floresy po wierzchu. Następnie całość posypujemy posypką (u mnie żółte wiórki).
Babkę przechowujemy pod przykryciem.
Smacznego
czwartek, 14 kwietnia 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Pieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...
Serniczek chia na jagodach z ...
Najprostsza surówka obiadowa ...
Delikatne placuszki z ...
Ciasto z jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...
Grillowana tortilla z ...
Bardzo pomarańczowa babka z ...
Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszki
SPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)
Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/04/Bardzo-pomaranczowa-babka-z-pomaranczowym-lukrem.html