Wykonanie
Ciasto-ideał dla miłośników
pomarańczowych smaków. Do jego upieczenia skłoniła mnie
Kasia. Tak jak w tytule, jest ekstremalnie
pomarańczowe i.. ekstremalnie pyszne. Nie ma co gadać, trzeba po prostu spróbować, do czego gorąco zachęcam.Niebawem zaprezentuję Wam przepis na cudowne ciacho
cytrynowe, najlepsze jakie
jadłam. Będzie nieco podobne w charakterze i nie mniej smakowite.
Składniki na keksówkę 10x25 cm lub tortownicę o śr. 20-22 cm:Ciasto:300g
mąki pszennej200g miękkiego
masła200-220g
cukru4
jaja1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z 2 dorodnych
pomarańczy ( ja dałam nawet z 3)1/3 szklanki soku wyciśniętego z
pomarańczykilka kropel esencji pomarańczowej - opcjonalnie
Lukier:2 łyżki soku wyciśniętego z
pomarańczy1,5 szklanki
cukru pudruDo dekoracji:Kandyzowana
skórka pomarańczowa - sposób wykonania znajdziecie TU.Wykonanie:Ciasto:
Masło ucieramy z
cukrem przez kilka minut. Następnie, kolejno dodajemy
jajka. Do masy jajecznej wsypujemy
mąkę przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia. Na końcu wrzucamy skórkę i wlewamy sok. Całość starannie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej
bułka tartą formy. Pieczemy ca 50 minut w temperaturze 175C. Studzimy.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z
sokiem pomrańczowym.Polewamy nim upieczone i ostudzone ciasto. Dekorujemy kandyzowaną
skórką pomarańczową.
Życzę Wam smacznego! :-)