Wykonanie
Babka z dodatkiem soku z
pomarańczy. Jak to określił mój tata – babka z nutą
biszkoptowąBabka pomarańczowa to fajna alternatywa dla tradycyjnej babki tym bardziej, że przepis i wykonanie niezwykle proste – każdy da sobie radę!Składniki :250 gram
mąki pszennej190 gram
cukru200 gram
masła4
jajkasok z 1
pomarańczy (1/2 do ciasta, nie cała ½ do zrobienia samodzielnie lukru)1 łyżeczka
aromatu waniliowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszklanka
cukru pudru do zrobienia lukru lub
lukier gotowy w saszetce
skórka pomarańczowa kandyzowana do ozdobyNajpierw rozpuszczamy w garnuszku
masło i pozostawiamy do ostygnięcia.
Potem oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka miksujemy razem z
cukrem. Dodajemy ostudzone
masło i też miksujemy. Dodajemy
mąkę i dalej miksujemy.Od samego początku wszystkie te czynności wykonywałam na mniej więcej ½ obrotów miksera. Pozostaje nam jeszcze dodać sok z ½
pomarańczy i
proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie zmiksować. Będzie to „ciężka” masa. Na koniec miksujemy
białka na sztywną pianę, na najwyższych obrotach. Ubitą dodajemy do reszty, gdy będzie tak sztywna, że po obróceniu miski „do góry nogami” nam nie wypadnie. Całość miksujemy na niskich obrotach, a następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i podsypanej
bułką tartą.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180’C i pieczemy do momentu, aż patyczek będzie suchy. Po ostudzeniu polewamy lukrem i przyozdabiamy
skórką pomarańczową.
Lukier robiony samodzielnie to po prostu wymieszany w kubeczku
cukier puder z
sokiem z
pomarańczy, lecz z połowy to przesada, wystarczą 3-4 łyżki.Jak widzicie, wyrosła trochę krzywa, więc musiałam ją trochę podciąć by prosto stała