ßßß Cookit - przepis na Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Babka z dodatkiem soku z pomarańczy. Jak to określił mój tata – babka z nutą biszkoptową
Babka pomarańczowa to fajna alternatywa dla tradycyjnej babki tym bardziej, że przepis i wykonanie niezwykle proste – każdy da sobie radę!
Składniki :
250 gram mąki pszennej
190 gram cukru
200 gram masła
4 jajka
sok z 1 pomarańczy (1/2 do ciasta, nie cała ½ do zrobienia samodzielnie lukru)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru do zrobienia lukru lub lukier gotowy w saszetce
skórka pomarańczowa kandyzowana do ozdoby
Najpierw rozpuszczamy w garnuszku masło i pozostawiamy do ostygnięcia. Potem oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy razem z cukrem. Dodajemy ostudzone masło i też miksujemy. Dodajemy mąkę i dalej miksujemy.
Od samego początku wszystkie te czynności wykonywałam na mniej więcej ½ obrotów miksera. Pozostaje nam jeszcze dodać sok z ½ pomarańczy i proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie zmiksować. Będzie to „ciężka” masa. Na koniec miksujemy białka na sztywną pianę, na najwyższych obrotach. Ubitą dodajemy do reszty, gdy będzie tak sztywna, że po obróceniu miski „do góry nogami” nam nie wypadnie. Całość miksujemy na niskich obrotach, a następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i podsypanej bułką tartą.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180’C i pieczemy do momentu, aż patyczek będzie suchy. Po ostudzeniu polewamy lukrem i przyozdabiamy skórką pomarańczową. Lukier robiony samodzielnie to po prostu wymieszany w kubeczku cukier puder z sokiem z pomarańczy, lecz z połowy to przesada, wystarczą 3-4 łyżki.
Jak widzicie, wyrosła trochę krzywa, więc musiałam ją trochę podciąć by prosto stała
Źródło:http://bettycook.pl/2014/03/babka-pomaranczowa