Wykonanie

Podjęłam wyzwanie Iglotex w konkursie Patelnia pełna smaków. Na dzisiejszy obiad przyrządziłam danie z warzyw na patelnię po hiszpańsku i
kurczaka. To nie tylko zdrowy i lekki obiad, ale także ekspresowy- jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny. Ponieważ lubię "świeże" dodatki do obiadu, danie podałam z kolorowymi
pomidorkami koktajlowymi. Mrożonki doskonale sprawdzają się zimą, kiedy niektóre z warzyw są trudno dostępne.Jeśli to danie Wam się spodoba, wkrótce będziecie mogli na nie zagłosować, szczegóły podam niebawem.Składniki:opakowanie mrożonki Iglotex- warzywa na patelnię po hiszpańsku ( m.in:
papryka,
ziemniaki,
fasolka szparagowa,
kukurydza,
cukinia)1
pierś z kurczaka2 łyżki czarnych hiszpańskich
oliwekkilka
pomidorków koktajlowych
koperek1 łyżeczka
ziół prowansalskichsólpieprz2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwyKurczaka pokroić w dużą kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z
solą i
pieprzem, natrzeć
mięso. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
kurczaka i podsmażyć. Warzywa z mrożonki umieścić na durszlaku, przelać wrzątkiem po czym dodać na patelnię. Przyprawić dołączoną do
mieszanki przyprawą. Smażyć pod przykryciem około kwadransa, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać
oliwki pokrojone w połówki. Danie przełożyć na talerze, ułożyć na nim
pomidorki i posypać
koperkiem.