ßßß
Podjęłam wyzwanie Iglotex w konkursie Patelnia pełna smaków. Na dzisiejszy obiad przyrządziłam danie z warzyw na patelnię po hiszpańsku i kurczaka. To nie tylko zdrowy i lekki obiad, ale także ekspresowy- jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny. Ponieważ lubię "świeże" dodatki do obiadu, danie podałam z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Mrożonki doskonale sprawdzają się zimą, kiedy niektóre z warzyw są trudno dostępne.Jeśli to danie Wam się spodoba, wkrótce będziecie mogli na nie zagłosować, szczegóły podam niebawem.Składniki:opakowanie mrożonki Iglotex- warzywa na patelnię po hiszpańsku ( m.in: papryka, ziemniaki, fasolka szparagowa, kukurydza, cukinia)1 pierś z kurczaka2 łyżki czarnych hiszpańskich oliwekkilka pomidorków koktajlowychkoperek1 łyżeczka ziół prowansalskichsólpieprz2 ząbki czosnku1 łyżka oliwyKurczaka pokroić w dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem, natrzeć mięso. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i podsmażyć. Warzywa z mrożonki umieścić na durszlaku, przelać wrzątkiem po czym dodać na patelnię. Przyprawić dołączoną do mieszanki przyprawą. Smażyć pod przykryciem około kwadransa, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać oliwki pokrojone w połówki. Danie przełożyć na talerze, ułożyć na nim pomidorki i posypać koperkiem.