ßßß Cookit - przepis na hiszpańska patelnia pełna smaków

hiszpańska patelnia pełna smaków

nazwa

Wykonanie

Podjęłam wyzwanie Iglotex w konkursie Patelnia pełna smaków. Na dzisiejszy obiad przyrządziłam danie z warzyw na patelnię po hiszpańsku i kurczaka. To nie tylko zdrowy i lekki obiad, ale także ekspresowy- jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny. Ponieważ lubię "świeże" dodatki do obiadu, danie podałam z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Mrożonki doskonale sprawdzają się zimą, kiedy niektóre z warzyw są trudno dostępne.
Jeśli to danie Wam się spodoba, wkrótce będziecie mogli na nie zagłosować, szczegóły podam niebawem.
Składniki:
opakowanie mrożonki Iglotex- warzywa na patelnię po hiszpańsku ( m.in: papryka, ziemniaki, fasolka szparagowa, kukurydza, cukinia)
1 pierś z kurczaka
2 łyżki czarnych hiszpańskich oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
koperek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
Kurczaka pokroić w dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem, natrzeć mięso. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i podsmażyć. Warzywa z mrożonki umieścić na durszlaku, przelać wrzątkiem po czym dodać na patelnię. Przyprawić dołączoną do mieszanki przyprawą. Smażyć pod przykryciem około kwadransa, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać oliwki pokrojone w połówki. Danie przełożyć na talerze, ułożyć na nim pomidorki i posypać koperkiem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/hiszpanska-patelnia-pena-smakow.html