ßßß
Gdzieś kiedyś jadłam takie ciasto czekoladowe, inne niż popularne cycki makowo- budyniowe. Z tamtego ciasta zapamiętałam tylko czekoladę i alkohol, dlatego wczoraj stworzyłam swoją wersję. Upalna pogoda rozleniwiła mnie do tego stopnia, że pierwszy raz od wieków ucięłam sobie pięć minut drzemki po obiedzie. I pierwszy raz od nie wiem kiedy powiedziałam "muszę dokończyć ciasto, ale mi się nie chce". Zebrani powiedzieli oczywiście, że to niemożliwe i już pół godziny później ględzili o ciasto. Uwinęłam się więc i niedługo później zajadałam już się ciastem. A co tam, niech mi idzie w cycki:)Składniki: (foremka 23*28 cm) na biszkopt:4 jajka3/4 szklanki mąki (pół na pół pszenna z krupczatką)3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakaoZ podanych składników upiec biszkopt, wystudzić. na poncz:1 szklanka kawy rozpuszczalnej zaparzonej i posłodzonej3 kieliszki likieru kawowegomus czekoladowo-kawowy:330 ml śmietanki kremówki100 g gorzkiej czekolady75 g czekolady mlecznej4 żółtka1 łyżka cukru2 łyżeczki żelatyny1 łyżeczka sypkiej kawy rozpuszczalnejŚmietankę ubić na sztywno z łyżeczką cukru. Żółtka wbić do miski, wsypać cukier. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą, tak aby nie dotykała powierzchni wody. Ubić mikserem żółtka na puch. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z nad pary. Żelatynę rozpuścić z odrobinie wody, wsypać kawę, wymieszać. Do żółtek dodać ubitą kremówkę i żelatynę. Wymieszać.dodatkowo:1 mały słoiczek powideł śliwkowychgarść słonecznika łuskanego16 biszkoptów100 g gorzkiej czekolady6 łyżek mlekapastylki i kropelki czekoladowe do dekoracjiBiszkopt nasączyć częścią ponczu. Rozsmarować powidła, posypać słonecznikiem. Wyłożyć mus. Odstawić do stężeniaBiszkopty moczyć w pozostałym ponczu, układać na musie. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, polać ciasto. Na każdym biszkopcie ułożyć pastylkę a na niej kropelkę czekoladową. Schłodzić.A teraz coś z innej beczki- chwalę się moją pomocnicą:* Emilka ma już 11 miesięcy a wczoraj zobaczyliśmy kolejny ząbek! nareszcie:)