Wykonanie
W piątkowy wieczór lubię zasiąść w miękkim fotelu, otulić ciepłym pledem i głęboko pogrążyć w lekturze kucharskich książek. Godzinami
mogę poszukiwać pysznego deseru, którym będziemy się delektować przez te dwa cudowne dni. Oglądam zdjęcia słodkich wypieków i wyobrażam sobie ich smak. Gdy zdarzy się, że patrząc na fotografię prawię czuję jego smak, nie szukam dalej!

(przepis na małą tortownice)Ciasto:100g
margaryny100g
cukru100g
mąki50g
gorzkiej czekolady2 łyżki
kawy rozpuszczalnej2
jaja1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
powideł śliwkowychsok z połowy
cytrynyMus ciemny:100g
masła100g
czekolady mlecznej100g
cukru3
jaja1 łyżka
kakao3 1/2 łyżeczki
żelatyny w proszku20ml
wody40ml
likieru kawowegoMus biały:100g
masła100g
białej czkolady100g
cukru3
jaja3 1/2 łyżeczki
żelatyny w proszku20ml
wody40ml
nalewki śliwkowejdo dekoracji starta
gorzka czekolada.Ciasto:
Margarynę rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu, dodać
cukier i
kawę, mieszać, aż do połączenia składników.
Czekoladę połamać w kostki, wrzucić do rondelka, roztopić i dokładnie wymieszać z pozostałą zawartością. 2-3 łyżki masy przełożyć do szklanki. Do pozostałej części przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wbić 3
żółtka. Całość utrzeć na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą
czekoladową. Przełożyć do wysmarowanej
masłem tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Masę
czekoladową pozostawioną w szklance wymieszać z dwoma łyżkami
powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić
sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki.Mus ciemny:
Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z
masłem i topimy.
Żółtka ubijamy z
kakao na sztywną pianę i mieszamy z przestudzoną
czekoladą.
Żelatynę mieszamy z 20ml
wody, następnie dodajemy
likier kawowy i podgrzewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając
cukier, następnie dodajemy przestudzoną masę
czekoladową i rozpuszczoną w
likierze kawowym żelatynę. Mus wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.Mus biały:
Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z
masłem i topimy.
Żółtka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z przestudzoną
czekoladą.
Żelatynę mieszamy z 20ml
wody, następnie dodajemy
nalewkę śliwkową i podgrzewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając
cukier, następnie mieszamy z przestudzoną masą
czekoladową i rozpuszczoną w
nalewce żelatyną. Mus biały wylewamy na sztywną warstwę musu ciemnego, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy na noc do lodówki. Wierzch posypujemy startą na grubych oczkach ciemną
czekoladą.

Przepis pochodzi z magazynu "mojeGotowanie" - Słodkie klimatyMiłego weekendu!