Ten torcik zrobiłam na urodziny mojego męża. Kakaowybiszkopt, czekoladowy krem i soczyste ananasy. Wszystko tworzy smaczną ale dość kaloryczną całość. Przeważnie robię lekkie torty ale raz w roku można zaszaleć:)*przepis autorski*tortownica 21 cmSkładniki:na biszkopt:4 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki2 łyżki gorzkiego kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem:100 g gorzkiej czekolady100 g mlecznej czekolady250 ml śmietanki kremówki 30%2 żółtka250 g masłałyżka kakao2 łyżki wódkipuszka ananasa na dekorację:część kremuwiśnie kandyzowaneczekolada w płatkachananaslistki melisydodatkowo:1/2 szklanki wystudzonej kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptuZ podanych składników upiec biszkopt w 175*C, około 30 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.Śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamane czekolady i podgrzewać mieszając aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić na minimum kilka godzin do lodówki. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i kakao. Ucierając powoli dodawać po trochę masy czekoladowej. na końcu dodać wódkę. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki, kilka odłożyć do dekoracji. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta, zapiąć obręczą od tortownicy. Naponczować kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i wetknąć w niego połowę ananasa. Przykryć drugim blatem biszkopta i naponczować. Rozłożyć krem i ananas jak poprzednio. Przykryć trzecim krążkiem. Obsmarować pozostałym kremem a na wierzch wycisnąć szprycą rozetki. Boki i wierzch posypać czekoladą w płatkach. Udekorować owocami i listkami melisy.Uwaga:Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekładaniem. Masę ze śmietanki i czekolady także najlepiej zrobic dzień wcześniej i odstawić na noc, aby stężała.