ßßß Cookit - przepis na tort czekoladowy z ananasem

tort czekoladowy z ananasem

nazwa

Wykonanie

Ten torcik zrobiłam na urodziny mojego męża. Kakaowy biszkopt, czekoladowy krem i soczyste ananasy. Wszystko tworzy smaczną ale dość kaloryczną całość. Przeważnie robię lekkie torty ale raz w roku można zaszaleć:)
*przepis autorski
*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem:
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 żółtka
250 g masła
łyżka kakao
2 łyżki wódki
puszka ananasa na dekorację:
część kremu
wiśnie kandyzowane
czekolada w płatkach
ananas
listki melisy
dodatkowo:
1/2 szklanki wystudzonej kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptu
Z podanych składników upiec biszkopt w 175*C, około 30 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.
Śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamane czekolady i podgrzewać mieszając aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić na minimum kilka godzin do lodówki. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i kakao. Ucierając powoli dodawać po trochę masy czekoladowej. na końcu dodać wódkę. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki, kilka odłożyć do dekoracji. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta, zapiąć obręczą od tortownicy. Naponczować kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i wetknąć w niego połowę ananasa. Przykryć drugim blatem biszkopta i naponczować. Rozłożyć krem i ananas jak poprzednio. Przykryć trzecim krążkiem. Obsmarować pozostałym kremem a na wierzch wycisnąć szprycą rozetki. Boki i wierzch posypać czekoladą w płatkach. Udekorować owocami i listkami melisy.
Uwaga:
Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekładaniem. Masę ze śmietanki i czekolady także najlepiej zrobic dzień wcześniej i odstawić na noc, aby stężała.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/04/tort-czekoladowy-z-ananasem.html