Wykonanie
Kawowy biszkopt nasączany
rumem, przełożony
czekoladowym kremem a do tego
polewa czekoladowa i soczyste kawałki
ananasa. Wspaniała kompozycja smaku i aromatu. Polecam wszystkim łasuchom.
Biszkopt:- 6
jajek- 1,5 szklanki
cukru- 1,5 szklanki
mąki tortowej- 2 łyżki ( płaskie)
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
rozpuszczalnej kawy granulowanej- 3 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:- 4
żółtka- 250 g miękkiego
masła- 1 szklanka
cukru pudru- 200 g
gorzkiej czekolady- 2-3 łyżki
rumuPolewa:- 50 g
śmietany kremówki- 100 g
mlecznej czekoladyDodatkowo:-
ananas w puszce ( sok zachować)Poncz:-
sok z ananasa- 4-5 łyżek
rumu1.Ciasto.
Jaja ubić z
cukrem.
Mąki i
proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Następnie dodać
kawę i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy ( 28 cm) wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ( termoobieg). Piec około 50 minut. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.2.Krem.
Żółtka zmiksować z
cukrem do białości, osobno zmiksować
masło. Przygotować kąpiel
wodną i rozpuścić w niej
czekoladę, lekko wystudzić. Do zmiksowanego
masła dodawać na przemian masę jajeczną i
czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodać
rum, dokładnie wymieszać. Schłodzić.3.Poncz.
Sok z ananasa zmieszać z
rumem.4.Polewa.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej
czekoladę. Nie gotować !5.WykonanieBlaty ciasta skropić ponczem, przełożyć kremem. Wierzch polać przestudzoną polewą.
Ananasa osączyć i pokroić w kostkę, udekorować nim wierzch ciasta.



