ßßß Cookit - przepis na CIASTO KAWOWO-RUMOWE

CIASTO KAWOWO-RUMOWE

nazwa

Wykonanie

Kawowy biszkopt nasączany rumem, przełożony czekoladowym kremem a do tego polewa czekoladowa i soczyste kawałki ananasa. Wspaniała kompozycja smaku i aromatu. Polecam wszystkim łasuchom.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki ( płaskie) mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki rozpuszczalnej kawy granulowanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 4 żółtka
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki rumu
Polewa:
- 50 g śmietany kremówki
- 100 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- ananas w puszce ( sok zachować)
Poncz:
- sok z ananasa
- 4-5 łyżek rumu
1.Ciasto.
Jaja ubić z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Następnie dodać kawę i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy ( 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ( termoobieg). Piec około 50 minut. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.
2.Krem.
Żółtka zmiksować z cukrem do białości, osobno zmiksować masło. Przygotować kąpiel wodną i rozpuścić w niej czekoladę, lekko wystudzić. Do zmiksowanego masła dodawać na przemian masę jajeczną i czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodać rum, dokładnie wymieszać. Schłodzić.
3.Poncz.
Sok z ananasa zmieszać z rumem.
4.Polewa.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Nie gotować !
5.Wykonanie
Blaty ciasta skropić ponczem, przełożyć kremem. Wierzch polać przestudzoną polewą. Ananasa osączyć i pokroić w kostkę, udekorować nim wierzch ciasta.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/01/CIASTO-KAWOWO-RUMOWE.html