ßßß Cookit - przepis na ciasto Krysi

ciasto Krysi

nazwa

Wykonanie

Mam sentynent do tego ciasta. Mając lat -naście, kiedy uczyłam się piec przy pomocy babcinych gazet, znalazłam na nie przepis w Poradniku Domowym. Robiłam je wtedy często, chyba za często, bo w końcu mama poprosiła mnie, żebym go już przestała piec. I tak się wtedy zacięłam, że dopiero wczoraj, po prawie dziesięciu latach, upiekłam je znowu. I bardzo je polecam. Niby nic specjalnego, ale w prostocie właśnie tkwi jego urok.
Składniki: na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić. Nasączyć białym winem (ewentualnie herbatą). na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
sok z 1/2 cytryny
skórka z cytryny
łyżka cukru
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, wsypać cukier, dusić około 10 minut. Jeśli nie są zbyt soczyste, podczas duszenia wlać szklankę wody. Dodać sok i skórkę z cytryny. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki, dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić, tężejące wylać na biszkopt, wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia. na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego
900 ml mleka
3 łyżki cukru
200 g masła
Budynie ugotować z cukrem na mleku. Ostudzić. Zimne utrzeć z masłem. Krem wyłożyć na jabłka, rozsmarować. Polać dowolną polewą i posypać prażonym kokosem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/04/ciasto-krysi.html