ßßß
Mam sentynent do tego ciasta. Mając lat -naście, kiedy uczyłam się piec przy pomocy babcinych gazet, znalazłam na nie przepis w Poradniku Domowym. Robiłam je wtedy często, chyba za często, bo w końcu mama poprosiła mnie, żebym go już przestała piec. I tak się wtedy zacięłam, że dopiero wczoraj, po prawie dziesięciu latach, upiekłam je znowu. I bardzo je polecam. Niby nic specjalnego, ale w prostocie właśnie tkwi jego urok.Składniki: na biszkopt:4 jajka3/4 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaZ podanych składników upiec biszkopt, wystudzić. Nasączyć białym winem (ewentualnie herbatą). na masę jabłkową:1,5 kg jabłek2 galaretki pomarańczowesok z 1/2 cytrynyskórka z cytrynyłyżka cukruJabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, wsypać cukier, dusić około 10 minut. Jeśli nie są zbyt soczyste, podczas duszenia wlać szklankę wody. Dodać sok i skórkę z cytryny. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki, dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić, tężejące wylać na biszkopt, wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia. na krem:2 opakowania budyniu waniliowego900 ml mleka3 łyżki cukru200 g masłaBudynie ugotować z cukrem na mleku. Ostudzić. Zimne utrzeć z masłem. Krem wyłożyć na jabłka, rozsmarować. Polać dowolną polewą i posypać prażonym kokosem.