Wykonanie
Mam sentynent do tego ciasta. Mając lat -naście, kiedy uczyłam się piec przy pomocy babcinych gazet, znalazłam na nie przepis w Poradniku Domowym. Robiłam je wtedy często, chyba za często, bo w końcu mama poprosiła mnie, żebym go już przestała piec. I tak się wtedy zacięłam, że dopiero wczoraj, po prawie dziesięciu latach, upiekłam je znowu. I bardzo je polecam. Niby nic specjalnego, ale w prostocie właśnie tkwi jego urok.Składniki: na
biszkopt:4
jajka3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaZ podanych składników upiec
biszkopt, wystudzić. Nasączyć
białym winem (ewentualnie
herbatą). na masę
jabłkową:1,5 kg
jabłek2
galaretki pomarańczowesok z 1/2
cytrynyskórka z cytrynyłyżka
cukruJabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, wsypać
cukier, dusić około 10 minut. Jeśli nie są zbyt soczyste, podczas duszenia wlać szklankę
wody. Dodać sok i
skórkę z cytryny. Zdjąć z ognia, wsypać
galaretki, dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić, tężejące wylać na
biszkopt, wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia. na krem:2 opakowania budyniu
waniliowego900 ml
mleka3 łyżki
cukru200 g
masłaBudynie ugotować z
cukrem na
mleku. Ostudzić. Zimne utrzeć z
masłem. Krem wyłożyć na
jabłka, rozsmarować. Polać dowolną polewą i posypać prażonym
kokosem.