ßßß
Uwielbiam piec skomlikowane ciasta. Ale jeżeli chodzi o ich jedzenie to wolę proste, tradycyjne, jak u babci. Na przykład jabłecznik z budyniem. Ciasto banalnie proste, szybkie bo pieczone w całości, przyjemne w smaku. Takie domowe.Składniki: (blaszka 24*24cm) na ciasto:kostka masłaszklanka cukru opudrupo szklance mąki i mąki ziemniaczanej4 jaja1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 1 litr mleka 3 opak.budyniu waniliowego4 łyżki cukru 1 kg jabłekcynamon Masła ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ucierając. Dodajemy obie mąki, proszek i pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. . Budyń gotujemy z 3 opakowań na litrze mleka, dodając 2 łyżki cukru. Jabłka scieramy na tarce i dusimy chwilę z dwoma łyżkami cukru i cynamonem, przestudzamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, dwie trzecie ciasta wykładamy na blachę, następnie jabłka, gorący budyń i resztę ciasta. Pieczemy 50 min. w temp. 180*C Posypujemy cukrem pudrem.