Wykonanie
Ten przepis znalazłem tutaj, a swoją szarlotkę napakowałem większą ilością
jabłek, co zresztą widać :)) Jest pyszna, więc jeżeli mamy zapasy
jabłek zamkniętych w słoikach, to możemy ją piec o każdej
porze roku, a naprawdę warto.
Składniki:Ciasto:- 2 szklanki
mąki,- 1/3 szklanki
cukru,- 2 łyżeczki proszku,- 2
jajka,- 3-4 łyżki
mleka,- 160 g
masła.Nadzienie:- 2 kg
jabłek ( dałem dużo więcej ),- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 40 g
masła ( nie dałem ),-
cukier waniliowy.Wykonanie:Z podanych składników wyrobić ciasto, najlepiej w robocie, ponieważ jest klejące. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować na papierze i przez papier do pieczenia. Razem z papierem przenieść na blachę i podpiec przez około 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przygotować nadzienie. Obrane i pokrojone
jabłka poddusić w garnku, następnie dodać
cukier i
mąkę.Wyłożyć na podpieczony spód i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Najlepiej przez papier do pieczenia lub folię i razem z nim przenieść na ciasto, odwracając papierem do góry. Wtedy ciasto się nie rozerwie. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut, do zrumienienia. Ja zamiast lukru posypałem
cukrem pudrem.