Wykonanie

Sernik na bazie kwaśnej
śmietany, który po upieczeniu wygląda i smakuje jeszcze lepiej niż z prawdziwego
sera. Masa jest bardzo gładka, lekka i delikatna.Ciasto kruche:3 szklanki
maki1 szklanka
cukru6
żółtek250 g
masła lub
margarynyMasło posiekać nożem z
mąką, dodać resztę składników. Zagnieść szybko na gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce.Masa serowa:4
kubki śmietany 18% ( po 330 g )6
białek1 szklanka
cukrucukier waniliowy lub
laska wanilii2 opakowania budyniu
śmietankowego1 puszka
brzoskwińBiałka ubić z
cukrem na sztywna pianę. Zmniejszyć obroty miksera na 1 i ubijając wlać powoli
śmietanę. Dodać budynie i
wanilię. Nie miksować długo!
Brzoskwinie odsączyć z
syropu i pokroić w kostkę.1/2 ciasta zetrzeć lub rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24*34 cm. Wylać połowę masy serowej, ułożyć
brzoskwinie, zalać resztą masy i przykryć pozostałym
ciastem. Piec w 170*C ponad godzinę. Zostawić w piekarniku do ostudzenia a najlepiej jeszcze włożyć na noc do lodówki.