ßßß
Sernik na bazie kwaśnej śmietany, który po upieczeniu wygląda i smakuje jeszcze lepiej niż z prawdziwego sera. Masa jest bardzo gładka, lekka i delikatna.Ciasto kruche:3 szklanki maki1 szklanka cukru6 żółtek250 g masła lub margarynyMasło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników. Zagnieść szybko na gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce.Masa serowa:4 kubki śmietany 18% ( po 330 g )6 białek1 szklanka cukrucukier waniliowy lub laska wanilii2 opakowania budyniu śmietankowego1 puszka brzoskwińBiałka ubić z cukrem na sztywna pianę. Zmniejszyć obroty miksera na 1 i ubijając wlać powoli śmietanę. Dodać budynie i wanilię. Nie miksować długo!Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę.1/2 ciasta zetrzeć lub rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24*34 cm. Wylać połowę masy serowej, ułożyć brzoskwinie, zalać resztą masy i przykryć pozostałym ciastem. Piec w 170*C ponad godzinę. Zostawić w piekarniku do ostudzenia a najlepiej jeszcze włożyć na noc do lodówki.