ßßß Cookit - przepis na sernik na smietanie z brzoskwiniami

sernik na smietanie z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Sernik na bazie kwaśnej śmietany, który po upieczeniu wygląda i smakuje jeszcze lepiej niż z prawdziwego sera. Masa jest bardzo gładka, lekka i delikatna.
Ciasto kruche:
3 szklanki maki
1 szklanka cukru
6 żółtek
250 g masła lub margaryny
Masło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników. Zagnieść szybko na gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce.
Masa serowa:
4 kubki śmietany 18% ( po 330 g )
6 białek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy lub laska wanilii
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 puszka brzoskwiń
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Zmniejszyć obroty miksera na 1 i ubijając wlać powoli śmietanę. Dodać budynie i wanilię. Nie miksować długo!
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę.
1/2 ciasta zetrzeć lub rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24*34 cm. Wylać połowę masy serowej, ułożyć brzoskwinie, zalać resztą masy i przykryć pozostałym ciastem. Piec w 170*C ponad godzinę. Zostawić w piekarniku do ostudzenia a najlepiej jeszcze włożyć na noc do lodówki.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/09/sernik-na-smietanie-z-brzoskwiniami.html