Wykonanie

Mała przeróbka słynnego sernika na
śmietanie, tym razem zamiast
brzoskwiń dodałam mrożone
jagody. Masa śmietanowa jest gładka i lekka a po upieczeniu nie da się rozróżnić, że to nie
ser.Składniki: na ciasto:3 szklanki
maki1 szklanka
cukru6
żółtek250 g
masła na masę
śmietanową:4
kubki śmietany 18% ( po 330 g )6
białek1 szklanka
cukrucukier waniliowy lub
laska wanilii2 opakowania budyniu
śmietankowegoszklanka
jagód (mogą być mrożone)
Masło posiekać nożem z
mąką, dodać resztę składników. Zagnieść szybko na gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce. Schłodzone podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na dnie blaszki wyścielonej papierem i podpiec w 200*C przez około 15 minut ( zawsze podpiekam spód, bo mój piekarnik słabo piecze od dołu). W tym czasie przygotować masę
śmietanową:
białka ubić z
cukrem, następnie wlać
śmietany i wsypać budynie.
Jagody zblenderować na mus i wlać do masy. Całość krótko ale dokładnie zmiksować. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Piec w 180*C około godziny. Wystudzony sernik posypać
cukrem pudrem. Kroić najlepiej na drugi dzień po upieczeniu.