Wykonanie

Ochy i achy pod adresem placka z pianką! Przepis z cyklu "Pani Z zrobiła". Pyszny, letni placek z
jagodami (borówkami? - zawsze mam z tym problem) i gwoździem programu (talerza) - pianką. Nie byle tam jaką, ale sztywną, słodko, a co ważniejsze - dużą! To ona jest najważniejszym składnikiem placka. Zamiast
jagód można dać każde letnie
owoce:
czereśnie,
wiśnie,
porzeczki,
brzoskwinie. Na spodzie tylko cienkie, kruche ciasto, żeby nie zdominowało smaku. Pianka zapadała mi się tylko pod widelcem. Ciasto pani Z. jest fantastyczne. To chyba jeszcze nie pleśniak, bo w plaśniakach jest dodatkowo kruszonka, ale coś bardzo podobnego.

Po letnim placku naszpikowanym
borówkami, ochota na
owoce jeszcze mi nie przeszła. Przeciwnie - mam tyle pomysłów w głowie i na kartkach na letnie wypieki, że czasami nie wiem który wybrać. Nie
mogę się zdecydować - dziś kruche z
malinami czy
drożdżowe ze
śliwkami, a może ucierane z kruszonką i porzeczkami? Aaaa! Może ten, może tamten? Byłoby prościej, gdybym miała większą kuchnię i mogła na blacie zmieścić co najmniej 4 placki. Ale nie, moja kuchnia jest mikroskopijnych wymiarów. No i nie mam 2 piekarników. Na szczęście po wyjęciu jednego placka, można od razu włożyć drugi. I tak w kuchni pachnie i przechodzi do pokoju zapach
wiśni na tarcie w kratkę :)

Składniki:CIASTO: Porcja na dużą blachę0,5 kg
maki tortowej3
żółtkacała kostka
margaryny KASIA lub
masła2 kopiaste łyżki
śmietany kwaśnej 18%1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy1/3 szklanki
cukruborówki: 2 szklanki lub jedna miska. Ciężko mi powiedzieć dokładnie na gramy, bo zawsze biorę na oko - ma być tyle, żeby pokryły cały spód.PIANKA: 5-6
białek,
cukier - około szklanki, może być trochę więcej - im więcej
cukru, tym piana sztywniejsza[Listonic]

Przygotowanie:Składniki posiekać, połączyć, wyrobić (ma być miękkie). Schłodzić w lodówce ok 15-20 min, rozwałkować, wyłożyć na blachę. Podziurawić widelcem, następnie posypać
bułką tartą,
płatkami owsianymi albo posmarować
białkiem. Wsypać
borówki i włożyć do nagrzanego piekarnika na chwilę (tj ok. 10-15 min). Następnie wyciągnąć i posypać
cukrem i dalej piec. Jak ciasto będzie podpieczone na złoto, wyłożyć na
borówki pianę z 5-6
białek ubitych na sztywno z
cukrem ( im więcej
cukru tym piana sztywniejsza) i dalej piec ok. 10 -12 min, aż wierzch piany będzie podpieczony na złoto.Uwagi:placek wkładamy do nagrzanego piekarnikapieczemy ok. 30-35 minpo upieczeniu dobrze jest go zostawić w piecu do ostygnięcia (można uchylić drzwiczki)

Barbara Popławska, Coaching duszy w 33 odsłonachKupiłam w empiku książkę. Lubię regał z przecenami, można na nim wyszperać fajne rzeczy. Na II piętrze, idąc schodami po lewej stronie, tuż obok albumów. Wzięłam do ręki, bo była inna. Na kółku i to u góry, nie z
boku jak normalnie. Zaczęłam czytać... Przeglądać właściwie. Bombowe. Każde 33, jak to nazwać? karteczki? podwójne karteczki (bo na dwóch stronach) to coś małego, krótkiego, pięknego, coś jak poezja, ale niepoetycka. Albo może poezja, ale w niepoetyckiej formie? W każdym razie - gdyby to było ujęte w tomiku, tak, wzięłabym to za biały wiersz. Uwielbiam takie rzeczy. Cytując za autorką, to książka dobra do: czytania / oglądania / zatrzymania / odkrywania / przemyślenia / postawienia (na biurku - bez pudełka, a w pudełku na półce) / ponoszenia / powracania / podarowania. A w książkowe "kieszenie" można włożyć różne błyski i światłocienie. Ach, zapomniałam dodać - książka jest w pudełeczku :) empik, 4,90 zł (zamiast 24).