ßßß Cookit - przepis na Paja malinowa

Paja malinowa

nazwa

Wykonanie

Paja malinowa to ciasto, które odkryłam w tym roku chociaż tak naprawdę po zmodyfikowaniu tego przepisu wyszło mi zwyczajne, kruche ciasto z malinami i kruszonką. Ale musiałam je zmodyfikować bo kruche ciasto z dodatkiem oleju wcale nie jest kruche i kompletnie mi nie smakowało. Maliny jak zwykle świetnie się sprawdziły i pachniały wspaniale. Jeśli nie macie dośc kruchych ciast z owocami to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki na c iasto:
2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
3 duże żóltka
1 lyżka gestej kwaśnej smietany
Składniki na nadzienie:
30-40 dag malin
kisiel malinowy
3 białka + kisiel malinowy
Składniki na kruszonkę:
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla
cukier waniliowy
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki masło i dokladnie posiekac. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodówce przez conajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Maliny wymieszać z kisielem malinowym (z proszkiem). Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać kisiel malinowy. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć maliny, pianę z kisielem i posypać kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/09/Paja-malinowa.html