Wykonanie
Paja malinowa to ciasto, które odkryłam w tym roku chociaż tak naprawdę po zmodyfikowaniu tego przepisu wyszło mi zwyczajne, kruche ciasto z
malinami i kruszonką. Ale musiałam je zmodyfikować bo kruche ciasto z dodatkiem
oleju wcale nie jest kruche i kompletnie mi nie smakowało.
Maliny jak zwykle świetnie się sprawdziły i pachniały wspaniale. Jeśli nie macie dośc kruchych ciast z
owocami to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Składniki na c iasto:2 szklanki
maki1/2 lyzeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru3/4 kostki
masła3 duże
żóltka1 lyżka gestej kwaśnej
smietanySkładniki na nadzienie:30-40 dag
malinkisiel malinowy3
białka +
kisiel malinowySkładniki na kruszonkę:185g
maki100g
cukru1/2 kostki
maslacukier waniliowyMąkę przesiać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki
masło i dokladnie posiekac. Dodać
żółtka i
śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodówce przez conajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic.
Maliny wymieszać z
kisielem malinowym (z proszkiem).
Białka ubić na sztywno z
cukrem, pod koniec ubijania dodać
kisiel malinowy.
Mąkę wymieszać z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć
maliny, pianę z
kisielem i posypać kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)