Wykonanie
Sezon
rabarbarowy w pełni a ja dopiero teraz zdobyłam
rabarbar. Przepisów jest tak wiele a łodyg tak mało więc zdecydowałam się na kruche ciasto, które przetrwało ...1 godzinę. Niesamowicie kruche, z kwaśnym
rabarbarem nie może nie smakować i pewnie dlatego tak szybko zniknęło. Chyba dłużej zajęło mi jego przygotowanie niż zjedzenie:) Z przepisu Bajaderki .

Składniki na c iasto:2 szklanki
maki1/2 lyzeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru3/4 kostki
masla3 duze
zoltka1 lyzka gestej kwasnej
smietanySkładniki na nadzienie:1 kg
rabarbaru6 lyzek
cukru1/2 szklanki
dzemu truskawkowegoSkładniki na kruszonkę:185g
maki100g
cukru1/2 kostki
maslacukier waniliowyMąkę przesiać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki
masło i dokladnie posiekac. Dodac
zoltka i
smietane, zagniesc szybko ciasto (swietnie do tego nadaje sie malakser), uformowac w walek, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 30 minut.Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzec na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic.
Rabarbar umyc, osuszyc i pokroic na 1cm kawalki. Rozgrzac sucha, duza patelnie, wrzucic do niej
rabarbar i posypac
cukrem. Podgrzac na
ostrym ogniu mieszajac, az
rabarbar pusci sok - okolo 2-3 minut. Przelozyc
rabarbar na durszlak i odsaczyc z nadmiaru soku.Przygotowac kruszonke:
Make wymieszac z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac. Przestudzone ciasto posmarowac cienko
dzemem, wylozyc na nie odsaczony
rabarbar, posypac lyzka startej bulki i na koncu posypac pokruszona kruszonka. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzic i posypac
cukrem pudrem.Smacznego:)