Wykonanie
Kruche ciasto ze śwlikami i kruszonką jest napewno
hitem jesieni prawie w każdym domu. No bo jak może nie smakować, kruche aromatyczne ciasto, pachnące
śliwki i do tego pyszna kruszonka. W zależności od upodobań kruszonkę można sobie urozmaicić dodając np. pokruszone
migdały albo
wiórki kokosowe. Ja zdecydowałam się na
cynamon.

Składniki na c iasto:2 szklanki
maki1/2 lyzeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru3/4 kostki
masła3 duże
żóltka1 lyżka gestej kwaśnej
smietanySkładniki na nadzienie:ok. 0,5 kg
śliwekSkładniki na kruszonkę:185g
maki100g
cukru1/2 kostki
maslacukier waniliowypół łyżeczki
cynamonuMąkę przesiać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki
masło i dokladnie posiekac. Dodać
żółtka i
śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodówce przez conajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic.
Śliwki umyć, wyjąć pestki.
Mąkę wymieszać z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć
śliwki, posypać kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)