ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto ze śwlikami i kruszonką jest napewno hitem jesieni prawie w każdym domu. No bo jak może nie smakować, kruche aromatyczne ciasto, pachnące śliwki i do tego pyszna kruszonka. W zależności od upodobań kruszonkę można sobie urozmaicić dodając np. pokruszone migdały albo wiórki kokosowe. Ja zdecydowałam się na cynamon.
Składniki na c iasto:
2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
3 duże żóltka
1 lyżka gestej kwaśnej smietany
Składniki na nadzienie:
ok. 0,5 kg śliwek
Składniki na kruszonkę:
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla
cukier waniliowy
pół łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki masło i dokladnie posiekac. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodówce przez conajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Śliwki umyć, wyjąć pestki. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć śliwki, posypać kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/09/Kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-cynamonowa-kruszonka.html