ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto z owocami to hit lata. A jak do tego dołożymy kruszonkę to już wogóle jest niebo w gębie. Chyba po raz pierwszy robiłam kruche z truskawkami. Ciasto jest jak się można tego spodziewać rewelacyjne i bardzo szybko znika. Gorąco polecam:)
Składniki na c iasto:
2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
3 duże żóltka
1 lyżka gestej kwaśnej smietany
Składniki na nadzienie:
ok. 0,5 kg truskawek
Składniki na kruszonkę:
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla
cukier waniliowy
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki masło i dokladnie posiekac. Dodac zoltka i smietane, zagniesc szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek.
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć truskawki, posypać kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/06/Kruche-ciasto-z-truskawkami-i-kruszonka.html