Wykonanie
Kruche ciasto z
owocami to hit lata. A jak do tego dołożymy kruszonkę to już wogóle jest niebo w gębie. Chyba po raz pierwszy robiłam kruche z
truskawkami. Ciasto jest jak się można tego spodziewać rewelacyjne i bardzo szybko znika. Gorąco polecam:)

Składniki na c iasto:2 szklanki
maki1/2 lyzeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru3/4 kostki
masła3 duże
żóltka1 lyżka gestej kwaśnej
smietanySkładniki na nadzienie:ok. 0,5 kg
truskawekSkładniki na kruszonkę:185g
maki100g
cukru1/2 kostki
maslacukier waniliowyMąkę przesiać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki
masło i dokladnie posiekac. Dodac
zoltka i
smietane, zagniesc szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 30 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek.
Mąkę wymieszać z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć
truskawki, posypać kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)