Wykonanie
Mamy sezon na
truskawki, więc czas na kruche ciasto z
truskawkami. Chyba nie znam osoby, która by to ciasto spróbowała i której by nie posmakowało. Podstawę ciasta stanowi pyszne kruche a zarazem delikatne ciasto, na nim występuje masa
truskawek. Uwieńczeniem smaku jest
beza posypana kruszonką i delikatnie oprószona
cukrem pudrem. Pychota.
Składniki:- 0,5 kg
mąki- 170 g
masła- 3 łyżki gęstej
śmietany- 3
żółtka (
białka użyjemy do
bezy)- 5 łyżek
cukru do
bezy- 2/3 szklanki
cukru pudru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- torebka
cukru waniliowego- 0,5 kg
truskawek-
cukier puder do posypania- kruszonka (przepis tu)Przygotowanie:
Mąkę przesiać, posiekać nożem z
masłem. Dodać
śmietanę,
żółtka,
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia. Wszystko ugnieść na gładką kulę. Kulę owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około godzinę (lub do lodówki na 3 godziny).Blachę wysmarować
masłem i posypać
mąką. Na dno rozłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć
truskawki.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch
truskawek. Całość posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu delikatnie oprószyć
cukrem pudrem.