ßßß
Ciasto :2 1/2 szkl. mąki tortowej lub typu 5501 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła1 szkl. cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy3 żółtka3 łyżki kwaśnej śmietanyszczypta soli1 kg śliwek200 g marcepana (opcjonalnie)Kruszonka :200 g miękkiego masła2 szkl. mąki10 łyżek cukru pudru z cukrem waniliowym2 łyżeczki cynamonu200 g migdałów w słupkachŚliwki umyć , przekroić na pół, wyjąć pestki. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier z cukrem waniliowym lub ekstrakt waniliowy , szczyptę soli i masło. Posiekać nożem , a następnie dodać żółtka iśmietanę , szybko zagnieść ciasto . Zawinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki naco najmniej 30 min. Marcepan rozwałkowac na prostokąt wielkości foremki (23 x 35 cm) ( najlepiej między 2arkuszami papieru do pieczenia )Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce, przykryć i wstawić do lodówki. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wylepić nimforemkę. Ciasto nakłuć kilka razy widelcem i podpiec 10 min. w temp. 180 st ztermoobiegiem . Na podpieczonym spodzie położyć rozwałkowany marcepan (opcjonalnie), a na nim śliwkiskórką do dołu. Posypac kruszonką i piec ok 40 min. w temp. 180 st. z termoobiegiem.Ciasto po wystudzeniu można posypac cukrem pudrem * Z białek można upiec kokosanki - przepis tutaj