Wykonanie
Ciasto :2 1/2 szkl.
mąki tortowej lub typu 5501 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g zimnego
masła1 szkl.
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub
cukier waniliowy3
żółtka3 łyżki kwaśnej
śmietanyszczypta
soli1 kg
śliwek200 g marcepana (opcjonalnie)Kruszonka :200 g miękkiego
masła2 szkl.
mąki10 łyżek
cukru pudru z
cukrem waniliowym2 łyżeczki
cynamonu200 g
migdałów w słupkach
Śliwki umyć , przekroić na pół, wyjąć pestki. Na stolnicę przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier z
cukrem waniliowym lub ekstrakt
waniliowy , szczyptę
soli i
masło. Posiekać nożem , a następnie dodać
żółtka i
śmietanę , szybko zagnieść ciasto . Zawinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki naco najmniej 30 min. Marcepan rozwałkowac na prostokąt wielkości foremki (23 x 35 cm) ( najlepiej
między 2arkuszami papieru do pieczenia )Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce, przykryć i wstawić do lodówki. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wylepić nimforemkę. Ciasto nakłuć kilka
razy widelcem i podpiec 10 min. w temp. 180 st ztermoobiegiem . Na podpieczonym spodzie położyć rozwałkowany marcepan (opcjonalnie), a na nim
śliwkiskórką do dołu. Posypac kruszonką i piec ok 40 min. w temp. 180 st. z termoobiegiem.Ciasto po wystudzeniu można posypac
cukrem pudrem * Z
białek można upiec kokosanki - przepis tutaj