Wykonanie
Pyszne.Szczerze POLECAM!Składniki na ciasto:1 kostka
masła4
żółtka10-15 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyWykonanie:
Mąkę,
margarynę,
żółtka,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki
kakao. Jedną część ciasta białego i ciasto ciemne zamrażamy.Następnie wykonujemy masę
orzechową . Na masę potrzebujemy:4
białka1 szklankę
cukru kryształu1 szklankę pokrojonych
orzechówBiałka ubijamy z
cukrem , dodajemy
orzechy i delikatnie mieszamy.Przygotowanie do pieczenia:Jedną część ciasta białego rozwałkowujemy i wykładamy na formę, ciasto to smarujemy
powidłem śliwkowym ( 1 mały słoik) , na powidło wysypujemy starte wcześniej zamrożone ciemne ciasto, na ciemne nakładamy masę
orzechową, na masę zcieramy na tarce(duże oczka) białe ciasto.Pieczemy ciasto w 200st. w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.Smacznego!