Wykonanie
Kolejny przepis w moich zbiorach na wykorzystanie
białek. Bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu a do środka możemy użyć ulubionych
bakali. Przepis z bloga Kwestia smaku .
Składniki :8
białek2 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego3 szklanki
mąki25 dag roztopionego
masła25 dag
orzechów włsokich1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo
cukier i
cukier waniliowy. Ubijamy kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłączamy mikser chwytamy za łyżkę lub szpatułkę. Stopniowo dodajemy
mąkę na przemian z roztopionym
masłem mieszając delikatnie łyżką . Na koniec dodajemy
orzechy, mieszamy do połączenia.Ciasto przelewamy do keksówki o długości ok 30 cm. wcześniej wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)