Wykonanie
Składniki8
białek2 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego3 szklanki
mąki25 dag
masła (roztopionego) + do wysmarowania formy250 g łuskanych
orzechów włoskich, posiekanych1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanieUbić bardzo sztywną pianę z
białek, następnie stopniowo dodawać
cukier cały czas ubijając, a na końcu ubijać jeszcze z
cukrem wanilinowym. Ubijać jeszcze przez 10 minut. Następnie mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką, wsypywać porcjami przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i dolewać po trochu roztopione
masło.Na końcu dodać posiekane
orzechy, wymieszać i wyłożyć masę do wysmarowanej
masłem formy keksowej o długości około 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut lub do uzyskania złotego koloru.