ßßß Cookit - przepis na Keks z orzechami na białkach

Keks z orzechami na białkach

nazwa

Wykonanie

Składniki
8 białek
2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 szklanki mąki
25 dag masła (roztopionego) + do wysmarowania formy
250 g łuskanych orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Ubić bardzo sztywną pianę z białek, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, a na końcu ubijać jeszcze z cukrem wanilinowym. Ubijać jeszcze przez 10 minut. Następnie mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką, wsypywać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać po trochu roztopione masło.
Na końcu dodać posiekane orzechy, wymieszać i wyłożyć masę do wysmarowanej masłem formy keksowej o długości około 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/keks_z_orzechami/przepis.html