Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 5 marca 2014 r. To doskonała alternatywa dla wszystkich tych, którzy przy minimalnym nakładzie pracy i czasu spędzonego w meandrach kuchennych, chcieliby zjeść jakieś pyszne "samodzielnie" upieczone ciasto np. do
kawy. Domeną tego wypieku jest możliwość wykorzystania
białek jaj, które nagromadziły się w lodówce. To jest ważny aspekt, bo w kuchni nic się nie wyrzuca, tu wszystko spełnia określoną rolę, a nadwyżki trzebainteligentnie spożytkować. Keks to ciasto z długoletnią historią, ponieważ pieczono go już w starożytnym Rzymie, w zachowanych przepisach jako składniki wymieniane są
owoce granatowca,
orzeszki piniowe i
rodzynki pieczone w cieście jęczmiennym. W średniowieczu dodawano także
miód,
przyprawy oraz
owoce. Ja dodałam
orzechy włoskie, ponieważ darzę je ogromnym sentymentem, ze względu na ich smak, a w szczególności za właściwości odżywcze mózgu. Miano to zawdzięczają nie poprzez swój pomarszczony kształt (przypominający mózg), ale dzięki dostarczaniu substancji (fosfor), dzięki którym
organ ten może sprawnie funkcjonować.
Orzechy te zawierają więcej przeciwutleniaczy (witamina E), niż wszystkie pozostałe
orzeszki ziemne,
migdały,
orzechy pekanowe, laskowe, brazylijskie,
nerkowce, czy
pistacje. Ponadto obejmują witaminy z grupy B: B3, B5 i B6, mają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik. Uzyskałam wspaniały smakołyk, wilgotny, aromatyczny, z chrupiącymi orzeszkami, nadającymi koloryt, który z każdym dniem stawał się coraz lepszy :-)Keks z
orzechami Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 4 marca .Feerię zapachów, towarzyszącą temu wypiekowi trudno ubrać w słowa :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 45 min Łączny czas: 1 godz. i 15 minSkładniki:Przepis zaadaptowany stąd ;-)
białka jaj : 8
cukier : 2 szklankidomowy
cukier waniliowy : 16 g
mąka : 3 szklanki
masło : 25 dag + do wysmarowania formy
orzechy włoskie - łuskane : 25 dag
proszek do pieczenia : 1 łyżeczkaPrzygotowanie:ubijam bardzo sztywną pianę z
białek, następnie stopniowo dodaję
cukier, a na końcu
cukier waniliowyubijam jeszcze przez 10 minutnastępnie mieszając delikatnie łyżką (można szpatułką), wsypuję porcjami przesianą
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i dolewam po trochu roztopione
masło na końcu
daję posiekane
orzechy, mieszam i wykładam masę do wysmarowanej
masłem formy keksowej o długości około 30 cmpiekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (w zależności od piekarnika) lub do uzyskania złotego koloru ;-)
Smacznego !