Wykonanie
Sałatki , sałatki , sałatki…super jako podstawa lub dodatki 😉 Nie ma co , podstawą każdej imprezy lub rodzinnego spotkania zawsze jest
sałatka , a jaka ? to zależy od wielu rzeczy . Lub od tego co akuratnio
siedzi w lodówce , oprócz głodnego pingwina , bo „zieloni” zjeść go nam nie pozwolą 😉 No ale do rzeczy , ta różni się nieco od pozostałych dodatkiem
natki pietruszki i
brakiem ziemniaków , które zastąpiłam
fasolką i dzięki tym modyfikacją , zyskała naprawdę nowy wymiar i smak . Pyszna , prosta , do zrobienia w 3 minuty 😉

Składniki :1/2 puszki
kukurydzy1/2 puszki
groszku zielonego1 gotowana
marchewka lub 2 łyżki krojonej ze słoika1
szalotka1/2 pęczka
natki pietruszki1 puszka
czerwonej fasolki5 mniejszych
kiszonych ogórków5
jajek2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardy rosyjskiej1 ząbek
czosnkusól ,
pieprz do smakukawałek około 30 g
sera żółtego o wyrazistym smaku

Jaja gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek . Warzywa z puszki lub słoika , wykładamy na sitko i zostawiamy do odcieknięcia na około 30-60 minut ,
czerwoną fasolkę dodatkowo przepłukujemy
woda z kranu , żeby nie barwiła sałatki .
Ogórki kroimy w drobną kostkę ,
ser ucieramy na tarce o grubych oczkach , a
natkę ,
szalotkę i
jajka siekamy .


Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski , dodając
majonez ,
musztardę ,
sól ,
pieprz i mieszamy . Gotowe
sałatkę można podać od razu lub przetrzymać dzień w lodówce -dłużej nie polecam trzymać , bo wiadomo ,że
ogórki lubią puścić sok i wtedy zaczyna wszystko pływać . Smaczna i prosta 😉