Wykonanie

Ciasto "Cielak" było bardzo popularne (przynajmniej u mnie) w latach 90-tych. Połączenie dwóch mas i dwóch faktur. Pierwsza warstwa czekoladowa szybka do przygotowania bo wystarczy wszystko zmiksować a w smaku przypomina murzynka. Druga warstwa to warstwa serowa. Przez to że nie zmieliłam
sera delikatnie wyczuwalne są grudki co mi bardzo odpowiadało. Żeby odmienić trochę smak ciasta postanowiłam tym razem dodać
wiśnie, ale jeśli chcemy możemy wykorzystać inne nasze ulubione
owoce.Składniki:Ciasto
czekoladowe:130 g
cukru trzcinowego2
jajka200 ml
oleju300 g
mąki250 ml
mleka2 łyżki dowolnych powideł1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 czubata łyżka
kakaoMasa serowa:500 g półtłustego
twarogu100 g
masła temp. pokojowa130 g
cukru pudru3
jajka1
budyń śmietankowy albo
wanilia (proszek)2 łyżki ekstraktu
waniliowego albo 1 łyżka
cukru waniliowegoDodatkowo około 250-300 g wydrylowanych
wiśniForemka 36 x 24 cm wyłożona pergaminemCiasto
czekoladowe: Wszystkie składniki włóż do miski i zmiksuj na najwyższych obrotach do połączenia się składników około 2 minuty. Wylej na blaszkę i ułóż
wiśnie.Masa serowa: Utrzyj
masło z
cukrem pudrem(jeśli użyjesz
cukru waniliowego to wsyp go na samym początku). Następnie na zmianę dodawaj
żółtka i
ser ( ja
sera nie mieliłam ale jak chcesz to możesz to zrobić). Wsyp
budyń, dodaj ekstrakt a na koniec delikatnie mieszając dodaj ubite na sztywno
białka. Nakładaj łyżkami po całym cieście
czekoladowym masę
serową. Gdy już wszystko wyłożysz delikatnie rozsmaruj. Włóż do piekarnika na 40 minut dolna grzałka i termoobieg 180*C. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy jest upieczone. Jak chcesz możesz oprószyć ciasto
cukrem pudrem albo polać polewą.