ßßß Cookit - przepis na Ciasto cielak z wiśniami

Ciasto cielak z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Ciasto "Cielak" było bardzo popularne (przynajmniej u mnie) w latach 90-tych. Połączenie dwóch mas i dwóch faktur. Pierwsza warstwa czekoladowa szybka do przygotowania bo wystarczy wszystko zmiksować a w smaku przypomina murzynka. Druga warstwa to warstwa serowa. Przez to że nie zmieliłam sera delikatnie wyczuwalne są grudki co mi bardzo odpowiadało. Żeby odmienić trochę smak ciasta postanowiłam tym razem dodać wiśnie, ale jeśli chcemy możemy wykorzystać inne nasze ulubione owoce.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
130 g cukru trzcinowego
2 jajka
200 ml oleju
300 g mąki
250 ml mleka
2 łyżki dowolnych powideł
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 czubata łyżka kakao
Masa serowa:
500 g półtłustego twarogu
100 g masła temp. pokojowa
130 g cukru pudru
3 jajka
1 budyń śmietankowy albo wanilia (proszek)
2 łyżki ekstraktu waniliowego albo 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo około 250-300 g wydrylowanych wiśni
Foremka 36 x 24 cm wyłożona pergaminem
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki włóż do miski i zmiksuj na najwyższych obrotach do połączenia się składników około 2 minuty. Wylej na blaszkę i ułóż wiśnie.
Masa serowa: Utrzyj masło z cukrem pudrem(jeśli użyjesz cukru waniliowego to wsyp go na samym początku). Następnie na zmianę dodawaj żółtka i ser ( ja sera nie mieliłam ale jak chcesz to możesz to zrobić). Wsyp budyń, dodaj ekstrakt a na koniec delikatnie mieszając dodaj ubite na sztywno białka. Nakładaj łyżkami po całym cieście czekoladowym masę serową. Gdy już wszystko wyłożysz delikatnie rozsmaruj. Włóż do piekarnika na 40 minut dolna grzałka i termoobieg 180*C. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy jest upieczone. Jak chcesz możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem albo polać polewą.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/07/ciasto-cielak-z-wisniami.html