Wykonanie

Chociaż jest kilka warstw ciasto jest bardzo delikatne, nie jest mdłe ani zamulające. Bardzo proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, nie ma się czego obawiać :D Żeby urozmaicić wygląd ciasta postanowiłam dodać do masy śmietankowej odrobinę
maku. W połączeniu z musem
truskawkowym wygląda to bardzo fajnie.Składniki:
Biszkopty:6
jajek4 łyżki
cukru2 łyżki
oleju9 łyżek
mąki1/2 łyżeczki
sodyMus
truskawkowy:450g mrożonych
truskawek100 ml
wody100 g
cukru2 czubate łyżeczki agaru lub opakowanie
żelatyny na 1L
Krem śmietankowy:600 ml
śmietany kremówki6 łyżek
cukru pudru300 g
jogurtu naturalnego4 łyżki
maku6 łyżeczek
żelatynyDodatkowo 200 ml
śmietany kremówkiForemka 36x24 cm, wyłożona pergaminem
Biszkopty: Na jeden
biszkopt potrzebne ci będą trzy
jajka. Ubij
białka na sztywno, dodaj 2 łyżki
cukru i ubijaj do chwili aż się rozpuści. Cały czas ubijając dodaj trzy
żółtka i 1 łyżkę
oleju. Gdy całość się połączy odstaw mikser i delikatnie mieszając dodaj partiami 4,5 łyżki
mąki i
sodę. Po wymieszaniu przelej do foremki, wyrównaj i piecz na złoty kolor w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 12-15 minut. Po lekkim przestudzeniu zdejm pergamin i obróć
biszkopt na druga stronę. Tak samo postępuj z drugim
biszkoptem.Mus
truskawkowy: Do garnka włóż
truskawki, zalej
wodą, dodaj
cukier i duś 5-10 minut aż
truskawki się rozpadną. Zmiksuj albo zblenduj tak żeby powstał mus/papka. Dodaj agar albo
żelatynę wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do stężenia.
Krem śmietankowy: Dobrze jest jak
śmietana i naczynie w której będzie ubijana będzie porządnie schłodzone. Ubij
śmietanę na sztywno, dodaj
jogurt,
cukier,
mak i wymieszaj.
Żelatynę zalej niewielką ilością
mleka albo
wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej, rozpuść i przestudź. Dodaj do
śmietany. Poczekaj aż masa lekko stężeje.Przekładanie: Na pierwszym
biszkopcie wyłóż połowę masy śmietankowej, na nią połóż mus
truskawkowy, pozostałą część masy śmietankowej, przykryj
biszkoptem. 200 ml
śmietany kremówki ubij na sztywno i pokryj
biszkopt.Przechowuj w lodówce do
trzech dni.