ßßß
Chociaż jest kilka warstw ciasto jest bardzo delikatne, nie jest mdłe ani zamulające. Bardzo proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, nie ma się czego obawiać :D Żeby urozmaicić wygląd ciasta postanowiłam dodać do masy śmietankowej odrobinę maku. W połączeniu z musem truskawkowym wygląda to bardzo fajnie.Składniki:Biszkopty:6 jajek4 łyżki cukru2 łyżki oleju9 łyżek mąki1/2 łyżeczki sodyMus truskawkowy:450g mrożonych truskawek100 ml wody100 g cukru2 czubate łyżeczki agaru lub opakowanie żelatyny na 1LKrem śmietankowy:600 ml śmietany kremówki6 łyżek cukru pudru300 g jogurtu naturalnego4 łyżki maku6 łyżeczek żelatynyDodatkowo 200 ml śmietany kremówkiForemka 36x24 cm, wyłożona pergaminemBiszkopty: Na jeden biszkopt potrzebne ci będą trzy jajka. Ubij białka na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru i ubijaj do chwili aż się rozpuści. Cały czas ubijając dodaj trzy żółtka i 1 łyżkę oleju. Gdy całość się połączy odstaw mikser i delikatnie mieszając dodaj partiami 4,5 łyżki mąki i sodę. Po wymieszaniu przelej do foremki, wyrównaj i piecz na złoty kolor w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 12-15 minut. Po lekkim przestudzeniu zdejm pergamin i obróć biszkopt na druga stronę. Tak samo postępuj z drugim biszkoptem.Mus truskawkowy: Do garnka włóż truskawki, zalej wodą, dodaj cukier i duś 5-10 minut aż truskawki się rozpadną. Zmiksuj albo zblenduj tak żeby powstał mus/papka. Dodaj agar albo żelatynę wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do stężenia.Krem śmietankowy: Dobrze jest jak śmietana i naczynie w której będzie ubijana będzie porządnie schłodzone. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj jogurt, cukier, mak i wymieszaj. Żelatynę zalej niewielką ilością mleka albo wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej, rozpuść i przestudź. Dodaj do śmietany. Poczekaj aż masa lekko stężeje.Przekładanie: Na pierwszym biszkopcie wyłóż połowę masy śmietankowej, na nią połóż mus truskawkowy, pozostałą część masy śmietankowej, przykryj biszkoptem. 200 ml śmietany kremówki ubij na sztywno i pokryj biszkopt.Przechowuj w lodówce do trzech dni.