ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec z truskawkami i makiem

Przekładaniec z truskawkami i makiem

nazwa

Wykonanie

Chociaż jest kilka warstw ciasto jest bardzo delikatne, nie jest mdłe ani zamulające. Bardzo proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, nie ma się czego obawiać :D Żeby urozmaicić wygląd ciasta postanowiłam dodać do masy śmietankowej odrobinę maku. W połączeniu z musem truskawkowym wygląda to bardzo fajnie.
Składniki:
Biszkopty:
6 jajek
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju
9 łyżek mąki
1/2 łyżeczki sody
Mus truskawkowy:
450g mrożonych truskawek
100 ml wody
100 g cukru
2 czubate łyżeczki agaru lub opakowanie żelatyny na 1L
Krem śmietankowy:
600 ml śmietany kremówki
6 łyżek cukru pudru
300 g jogurtu naturalnego
4 łyżki maku
6 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo 200 ml śmietany kremówki
Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem
Biszkopty: Na jeden biszkopt potrzebne ci będą trzy jajka. Ubij białka na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru i ubijaj do chwili aż się rozpuści. Cały czas ubijając dodaj trzy żółtka i 1 łyżkę oleju. Gdy całość się połączy odstaw mikser i delikatnie mieszając dodaj partiami 4,5 łyżki mąki i sodę. Po wymieszaniu przelej do foremki, wyrównaj i piecz na złoty kolor w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 12-15 minut. Po lekkim przestudzeniu zdejm pergamin i obróć biszkopt na druga stronę. Tak samo postępuj z drugim biszkoptem.
Mus truskawkowy: Do garnka włóż truskawki, zalej wodą, dodaj cukier i duś 5-10 minut aż truskawki się rozpadną. Zmiksuj albo zblenduj tak żeby powstał mus/papka. Dodaj agar albo żelatynę wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do stężenia.
Krem śmietankowy: Dobrze jest jak śmietana i naczynie w której będzie ubijana będzie porządnie schłodzone. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj jogurt, cukier, mak i wymieszaj. Żelatynę zalej niewielką ilością mleka albo wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej, rozpuść i przestudź. Dodaj do śmietany. Poczekaj aż masa lekko stężeje.
Przekładanie: Na pierwszym biszkopcie wyłóż połowę masy śmietankowej, na nią połóż mus truskawkowy, pozostałą część masy śmietankowej, przykryj biszkoptem. 200 ml śmietany kremówki ubij na sztywno i pokryj biszkopt.
Przechowuj w lodówce do trzech dni.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/04/przekadaniec-z-truskawkami-i-makiem.html