Mam nadzieje, że lubicie proste i nie skomplikowane ciasta? :D Do jego przygotowania nie potrzeba mikserów ani innych urządzeń. Wystarczy łyżka i nuż. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne od jabłek i chrupiące od orzechów. Bardzo fajne i nie skomplikowane ciasto. Polecam.Składniki:5 dużych jabłek (moje miały w sumie 820g)220 g cukru trzcinowego100 g rodzyneksok z połowy cytryny300 g mąki pszennej albo orkisz2 łyżeczki sody20 g kakaoszczypta soli3 jajka3 łyżki oleju110 g dżemu (dowolny)orzechy albo płatki migdałów do posypaniaew. można dodać cynamon i kardamonTortownica 24 cm, wyłożona pergaminemObierz jabłka, pokrój je w dużą kostkę, skropsokiem z cytryny, wsyp cukier i rodzynki. Porządnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę najlepiej na dwie.Mąkę wymieszaj z kakao, sodą i solą. Następnie wbij jajka, dodaj olej i dżem. Wymieszaj, dodaj jabłka wraz z powstałym sokiem. Połącz i wlej do foremki a na koniec posyp orzechami. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C.Przepis na ciasto pochodzi z WŻ