ßßß Cookit - przepis na Ciasto próżniak

Ciasto próżniak

nazwa

Wykonanie

Mam nadzieje, że lubicie proste i nie skomplikowane ciasta? :D Do jego przygotowania nie potrzeba mikserów ani innych urządzeń. Wystarczy łyżka i nuż. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne od jabłek i chrupiące od orzechów. Bardzo fajne i nie skomplikowane ciasto. Polecam.
Składniki:
5 dużych jabłek (moje miały w sumie 820g)
220 g cukru trzcinowego
100 g rodzynek
sok z połowy cytryny
300 g mąki pszennej albo orkisz
2 łyżeczki sody
20 g kakao
szczypta soli
3 jajka
3 łyżki oleju
110 g dżemu (dowolny)
orzechy albo płatki migdałów do posypania
ew. można dodać cynamon i kardamon
Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem
Obierz jabłka, pokrój je w dużą kostkę, skrop sokiem z cytryny, wsyp cukier i rodzynki. Porządnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę najlepiej na dwie.
Mąkę wymieszaj z kakao, sodą i solą. Następnie wbij jajka, dodaj olej i dżem. Wymieszaj, dodaj jabłka wraz z powstałym sokiem. Połącz i wlej do foremki a na koniec posyp orzechami. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C.
Przepis na ciasto pochodzi z WŻ
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/04/ciasto-prozniak.html