Wykonanie

Są takie ciasta przy których trzeba się trochę napracować i są też takie, które można przygotować w chwilę. I takie właśnie jest to ciasto na szybko, łatwe i idealne do popołudniowej
kawki. Pięknie pachnie
przyprawami korzennymi i
pomarańczą. Z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej i
płatkami migdałowymi do pochrupania. Ciasto jest z dodatkiem
rabarbaru, ale jeśli nie lubimy tego
owocu z powodzeniem możemy go zastąpić innym np.
truskawką.Zachęcam do kombinowania, zamieniania i tworzenia własnej wersji :DSkładniki:6
jajek1 szklanka
cukru trzcinowego1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mąki pełnoziarnistej1 szklanka
mąki pszennej1
budyń czekoladowy2 łyżki
kakao2 łyżeczki
sody1 płaska łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonuskórka z 1
pomarańczy ( może też być
cytryna)szczypta
soli200-250 g
rabarbaru + 2 łyżeczki
cukrupłatki migdałoweForemka może być tortownica 21 cm albo keksówka
Rabarbar kroimy na niewielkie kawałki, posypójemy
cukrem i odstawiamy na bok. W misce mieszamy
mąki,
budyń,
kakao,
sodę,
cynamon,
kardamon i
sól, odstawiamy. Foremkę natłuszczamy
masłem albo
margaryną posypójemy
płatkami migdałowymi tak żeby przylepiły się do dna i
boków formy.Jaka ubijamy, gdy będą już podbite pomalutku wsypujemy
cukier i ubijamy tak długo aż
cukier się nie rozpuści a masa lekko zgęstnieje. Zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy
olej, chwilę ubijamy około 3 minut. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy partiami mieszankę mąk i przypraw. Dodajemy startą skórkę
pomarańczy. Przelewamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy odciśnięty
rabarbar. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy.*
Mąkę pszenną możemy całkowicie zastąpić
mąką pełnoziarnistą.