ßßß
Są takie ciasta przy których trzeba się trochę napracować i są też takie, które można przygotować w chwilę. I takie właśnie jest to ciasto na szybko, łatwe i idealne do popołudniowej kawki. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi i pomarańczą. Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i płatkami migdałowymi do pochrupania. Ciasto jest z dodatkiem rabarbaru, ale jeśli nie lubimy tego owocu z powodzeniem możemy go zastąpić innym np. truskawką.Zachęcam do kombinowania, zamieniania i tworzenia własnej wersji :DSkładniki:6 jajek1 szklanka cukru trzcinowego1/2 szklanki oleju1 szklanka mąki pełnoziarnistej1 szklanka mąki pszennej1 budyń czekoladowy2 łyżki kakao2 łyżeczki sody1 płaska łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonuskórka z 1 pomarańczy ( może też być cytryna)szczypta soli200-250 g rabarbaru + 2 łyżeczki cukrupłatki migdałoweForemka może być tortownica 21 cm albo keksówkaRabarbar kroimy na niewielkie kawałki, posypójemy cukrem i odstawiamy na bok. W misce mieszamy mąki, budyń, kakao, sodę, cynamon, kardamon i sól, odstawiamy. Foremkę natłuszczamy masłem albo margaryną posypójemy płatkami migdałowymi tak żeby przylepiły się do dna i boków formy.Jaka ubijamy, gdy będą już podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści a masa lekko zgęstnieje. Zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy olej, chwilę ubijamy około 3 minut. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy partiami mieszankę mąk i przypraw. Dodajemy startą skórkę pomarańczy. Przelewamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy odciśnięty rabarbar. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy.* Mąkę pszenną możemy całkowicie zastąpić mąką pełnoziarnistą.