ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo-korzenne z rabarbarem

Ciasto czekoladowo-korzenne z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Są takie ciasta przy których trzeba się trochę napracować i są też takie, które można przygotować w chwilę. I takie właśnie jest to ciasto na szybko, łatwe i idealne do popołudniowej kawki. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi i pomarańczą. Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i płatkami migdałowymi do pochrupania. Ciasto jest z dodatkiem rabarbaru, ale jeśli nie lubimy tego owocu z powodzeniem możemy go zastąpić innym np. truskawką.
Zachęcam do kombinowania, zamieniania i tworzenia własnej wersji :D
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
skórka z 1 pomarańczy ( może też być cytryna)
szczypta soli
200-250 g rabarbaru + 2 łyżeczki cukru
płatki migdałowe
Foremka może być tortownica 21 cm albo keksówka
Rabarbar kroimy na niewielkie kawałki, posypójemy cukrem i odstawiamy na bok. W misce mieszamy mąki, budyń, kakao, sodę, cynamon, kardamon i sól, odstawiamy. Foremkę natłuszczamy masłem albo margaryną posypójemy płatkami migdałowymi tak żeby przylepiły się do dna i boków formy.
Jaka ubijamy, gdy będą już podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści a masa lekko zgęstnieje. Zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy olej, chwilę ubijamy około 3 minut. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy partiami mieszankę mąk i przypraw. Dodajemy startą skórkę pomarańczy. Przelewamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy odciśnięty rabarbar. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy.
* Mąkę pszenną możemy całkowicie zastąpić mąką pełnoziarnistą.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/05/ciasto-czekoladowo-korzenne-z-rabarbarem.html