Wykonanie

Bardzo dobra propozycja na świąteczny stół.
Jajka faszerowane
serem i
śmietaną. Jeśli chcemy nadzienie możemy dowolnie modyfikować dodając np.
krewetki,
wędzonego łososia,
kapary co kto lubi :D Do tego jest
sos pomidorowy lekko słodki, lekko ostry smaki się równoważą i całość smakuje naprawdę bardzo dobrze.Składniki:8
jajekpuszka
pomidorów bez skórki1
cebula3 ząbki
czosnku1 łyżka
masła1 łyżka
oleju1 łyżeczka
cukrusól,
pieprzokoło 1 łyżeczki
suszonego oregano2 łyżki kwaśnej
śmietany80 g
sera grana padano albo gorgonzoli1/2 pęczka
szczypiorkuNaczynie żaroodporne do zapiekania
Jajka ugotuj na twardo, zalej zimna
wodą i przestudź. Następnie obierz, przekrój na pół i wymnij
żółtka.
Żółtka rozgnieć widelcem, dodaj
śmietanę, 50 g
startego sera, drobno posiekany
szczypiorek i przypraw
solą i
pieprzem. Nadzieniem nafaszeruj
białka i odstaw na bok.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na
maśle i
oleju, dodaj puszkę
pomidorów, drobno pokrojony
czosnek. Smaż do chwili aż sok odparuje a sos
zrobi się gęsty. Dopraw
solą,
pieprzem,
oregano i łyżeczką
cukru. Na dno naczynia wylej sos, na wierzchu poukładaj faszerowane
jajka a na koniec posyp resztą
sera. Zapiekaj 15 minut w 200*C