ßßß
Bardzo dobra propozycja na świąteczny stół. Jajka faszerowane serem i śmietaną. Jeśli chcemy nadzienie możemy dowolnie modyfikować dodając np. krewetki, wędzonego łososia, kapary co kto lubi :D Do tego jest sos pomidorowy lekko słodki, lekko ostry smaki się równoważą i całość smakuje naprawdę bardzo dobrze.Składniki:8 jajekpuszka pomidorów bez skórki1 cebula3 ząbki czosnku1 łyżka masła1 łyżka oleju1 łyżeczka cukrusól, pieprzokoło 1 łyżeczki suszonego oregano2 łyżki kwaśnej śmietany80 g sera grana padano albo gorgonzoli1/2 pęczka szczypiorkuNaczynie żaroodporne do zapiekaniaJajka ugotuj na twardo, zalej zimna wodą i przestudź. Następnie obierz, przekrój na pół i wymnij żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, 50 g startego sera, drobno posiekany szczypiorek i przypraw solą i pieprzem. Nadzieniem nafaszeruj białka i odstaw na bok.Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle i oleju, dodaj puszkę pomidorów, drobno pokrojony czosnek. Smaż do chwili aż sok odparuje a sos zrobi się gęsty. Dopraw solą, pieprzem, oregano i łyżeczką cukru. Na dno naczynia wylej sos, na wierzchu poukładaj faszerowane jajka a na koniec posyp resztą sera. Zapiekaj 15 minut w 200*C