Wykonanie

Nie ma o czym mówić zakochałam się :D Dawno tak nie było, ale to ciasto okazało się znakomite pod każdym względem. Bardzo szybko i bardzo łatwo można je przygotować, nie potrzeba wszystkiego osobno odmierzać wystarczy że masz szklankę. W trakcie pieczenia zapach
czekolady czuć w całym domu a jak już przestygnie i polejesz je
czekoladą ciężko, naprawdę ciężko się opanować :D Ciasto jest mięciutkie i bardzo wilgotne. Przepis na to ciasto jeszcze nie raz wykorzystam jako bazę do ciast przekładanych kremami, już nawet myślę o torcie :D Polecam wypróbować!Wspomnę jeszcze, że do ciasta nie dodajemy
jajek.Składniki:Szklanka 250 ml1 szklanka
jogurtu naturalnego1 szklanka
mleka1 szklanka
oleju1 szklanka
kaszy manny (może być żytnia)1 szklanka
mąki orkiszowej (albo 1/2 pszennej i 1/2 żytniej, pełnoziarnista)1 szklanka dobrej jakości
bułki tartej*1 szklanka
cukru trzcinowego1 dojrzały
banan4 łyżki
powideł śliwkowych4 łyżki
kakao100 g drobno pokrojonej gorzkiej albo
mlecznej czekolady2 łyżeczki
sodyszczypta
soliPolewa:100 g
gorzkiej czekolady5 łyżek
mleka1 łyżka
cukru pudruszczypta
soliTortownica 24-26 cmRozgnieć
banana, dodaj powidła i wymieszaj. Wszystkie składniki ciasta (oprócz
czekolady) wrzuć do miski i zmiksuj nie dłużej niż 1 minutę. Dodaj
czekoladę i delikatnie wymieszaj. Wlej do tortownicy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 50-60 minut. Po przestudzeniu polej polewą.Wszystkie składniki polewy wrzuć do miski i rozpuść w kąpieli
wodnej.* Dobrze będzie jak użyjesz dobrej jakości
bułki tartej. Niektóre są porostu zawilgocone, śmierdzące, są zrobione z niskiej jakości chleba/bułki albo są zabrudzone odchodami. Zamiast
bułki możesz wykorzystać zmielone
herbatniki.
