Wykonanie

Babeczka pierwsza klasa! Szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu nie musimy przy niej zbyt długo stać wystarczy zmiksować wszystkie składniki. W babce dominują dwa smaki
ajerkoniak i
czekolada. Są to dwa smaki, które zdecydowanie pasują do siebie. Do babki wykorzystałam domowy
ajerkoniak, który zrobiony został z
wódki i ekstraktu
waniliowego dzięki
czemu jego smak jest delikatniejszy. Jeśli
ajerkoniak zrobiony jest ze
spirytusu to jego smak jest zdecydowanie ostrzejszy. Babka nie jest ani wilgotna ani sucha taka pół na pół.Składniki:380 g
mąki50 g
kakao200 g
cukru trzcinowego2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli200 ml
ajerkoniaku (przepis TU)100 ml
mleka250 ml
oleju2
jajkaPolewa:100 g
gorzkiej czekolady5-6 łyżek
mlekaszczypta
soli1 łyżka
cukru pudruForemka do babki albo keksówka, natłuszczonaWsyp wszystkie suche składniki do miski i porządnie wymieszaj. Dodaj pozostałe mokre składniki i miksuj na najwyższych obrotach przez minute, tak żeby wszystko ładnie się połączyło. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Po przestudzeniu polej
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej.*Jeśli nie chcemy albo z jakiś powodów nie możemy dodać
ajerkoniaku zastąpmy go
mlekiem 250 ml ( wtedy nie dodajemy już tych 100 ml
mleka!)