ßßß
Babeczka pierwsza klasa! Szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu nie musimy przy niej zbyt długo stać wystarczy zmiksować wszystkie składniki. W babce dominują dwa smaki ajerkoniak i czekolada. Są to dwa smaki, które zdecydowanie pasują do siebie. Do babki wykorzystałam domowy ajerkoniak, który zrobiony został z wódki i ekstraktu waniliowego dzięki czemu jego smak jest delikatniejszy. Jeśli ajerkoniak zrobiony jest ze spirytusu to jego smak jest zdecydowanie ostrzejszy. Babka nie jest ani wilgotna ani sucha taka pół na pół.Składniki:380 g mąki50 g kakao200 g cukru trzcinowego2 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soli200 ml ajerkoniaku (przepis TU)100 ml mleka250 ml oleju2 jajkaPolewa:100 g gorzkiej czekolady5-6 łyżek mlekaszczypta soli1 łyżka cukru pudruForemka do babki albo keksówka, natłuszczonaWsyp wszystkie suche składniki do miski i porządnie wymieszaj. Dodaj pozostałe mokre składniki i miksuj na najwyższych obrotach przez minute, tak żeby wszystko ładnie się połączyło. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Po przestudzeniu polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.*Jeśli nie chcemy albo z jakiś powodów nie możemy dodać ajerkoniaku zastąpmy go mlekiem 250 ml ( wtedy nie dodajemy już tych 100 ml mleka!)