Wykonanie
Z Anglii przywiozłam słodkie mini-porcelanowe kubeczki z wizerunkiem Hello Kitty, bo wpadły mi w oko, jednak pod względem praktycznym, jak to stwierdziła moja koleżanka "potrzebne zupełnie do niczego" :)A w zasadzie przydały się jako inspiracja do muffinek posypanych
cukrem w kształcie sympatycznego kotka Hello Kitty oraz jako "przydaś w tle". Muffinki uwielbiam te najprostsze z
owocami jak
jagody,
żurawina, z
budyniem,
makiem czy
konfiturą, te są bez nadzienia czyli po prostu
kakaowe, bo zależało mi na gładkiej powierzchni muffinek. Jedynie
cukier brązowy nadaje im charakterystyczny "smaczek".Jeśli chodzi o dekorację
cukrem pudrem, to można użyć takich szablonów do
kawy, które dostępne są w sklepach z
kawą albo wykonać własnoręcznie :)Na muffinkach układamy szablon, posypujemy
cukrem pudrem, zdejmujemy i gotowe! Efekt bardzo sympatyczny i to nie tylko dla najmłodszych łasuchów, cieszy oko. Zdjęcie konkursowe, niestety niedocenione, ale mi się podoba :)

1,5 szklanki
mąki tortowej2/3 szklanki
brązowego cukru2 łyżki
kakao½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 szklanka
mleka½ szklanki
olejucukier puder do dekoracjiKlasycznie wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą w misce,
potem wlewamy
olej oraz
mleko, miksujemy wszystko razem. W blaszce do pieczenia muffinek układamy papilotki i wlewamy masę do wysokości 2/3 każdej foremki. Pieczemy przez 20 minut w 175-180 stopniach. Posypujemy
cukrem pudrem po wystudzeniu, żeby się nie zrobił mokry od ciepła ciasta.