ßßß Cookit - przepis na Piernik toruński wg. Hermé

Piernik toruński wg. Hermé

nazwa

Wykonanie

Pierre Hermé, to paryski mistrz cukiernictwa. Z Polską nie wiążą go żadne korzenie, ale lubi sięgać po nasze stare, sprawdzone przepisy jak sernik krakowski czy piernik toruński. W sprzedaży dostępna jest jego książka "Desery" . Ja, jednak zachęcona przez Kasię z bloga "Świat pachnie szarlotką" postanowiłam zabrać się za pieczenie piernika toruńskiego. Wyszedł naprawdę bardzo dobry, korzenny, nie za mokry ani też nie za suchy taki w sam raz. Idealny na święta, polecam :D
Składniki:
250 g maki pszennej
250 g mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
250 g miodu
20 g przyprawy korzennej
150 g masła temp. pokojowa
200 g cukru
5 jajek
100 g suszonych owoców(śliwki, rodzynki, żurawina, daktyle itp)
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
7-8 łyżek soku z pomarańczy
ew. coś do posypania wierzchu (orzechy, skórka pomarańczowa itp)
Foremka keksówka 31x11 cm (może być odrobinę większa)
W misce mieszamy mąki i z proszkiem i sodą. Do garnka wlewamy miód, dodajemy przyprawy i podgrzewamy, aż miód lekko się zarumieni. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie już gotowa cienkim strumykiem wlewamy miód. Delikatnie mieszając wsypujemy mąki, dodajemy owoce. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy ubite na sztywno białka. Pieczemy do suchego patyczka około 60 minut w 180*C. Po przestudzeniu polewamy lukrem.
* Piernik szczelnie zawinięty długo zachowuje świeżość.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/12/piernik-torunski-wg-herme.html