Wykonanie
Kolejny piernik jaki chcę Wam zaproponować pochodzi z Torunia. W orginalnym przepisie były ogromne ilości składników więc zredukowałam je do wymiarów tradycyjnej keksówki. W smaku piernik jest bardzo dobry choć struktura ciasta jest bardziej zwięzła niż w pulchnym no i występują tu
bakalie ale to akurat jest wielka zaleta:)

Źródło: Kuchnia polska, dania na każdą okazjęSkładniki:250 g
mąki żytniej250 g
mąki pszennej6
jajek200 g
miodu200 g
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
cukru100 g kandyzowanej skórki
pomarańczy100 g
suszonej śliwkiMasło utrzeć z
cukrem do białości dodając stopniowo
żółtka a następnie
miód.
Białka ubić na sztywno.
Miód podgrzać w garnku, wystudzić. Do masy
maślano-miodowej dodać
bakalie, oba rodzaje
mąki, proszek,
sodę,
przyprawę do piernika. Wymieszać i dodać pianę z
białek. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż włożony patyczek będzie suchy.Smacznego:)