ßßß
Źródło: Kuchnia polska, dania na każdą okazjęSkładniki:250 g mąki żytniej250 g mąki pszennej6 jajek200 g miodu200 g masła1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g cukru100 g kandyzowanej skórki pomarańczy100 g suszonej śliwkiMasło utrzeć z cukrem do białości dodając stopniowo żółtka a następnie miód. Białka ubić na sztywno. Miód podgrzać w garnku, wystudzić. Do masy maślano-miodowej dodać bakalie, oba rodzaje mąki, proszek, sodę, przyprawę do piernika. Wymieszać i dodać pianę z białek. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż włożony patyczek będzie suchy.Smacznego:)