ßßß Cookit - przepis na Piernik toruński

Piernik toruński

nazwa

Wykonanie

Kolejny piernik jaki chcę Wam zaproponować pochodzi z Torunia. W orginalnym przepisie były ogromne ilości składników więc zredukowałam je do wymiarów tradycyjnej keksówki. W smaku piernik jest bardzo dobry choć struktura ciasta jest bardziej zwięzła niż w pulchnym no i występują tu bakalie ale to akurat jest wielka zaleta:)
Źródło: Kuchnia polska, dania na każdą okazję
Składniki:
250 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej
6 jajek
200 g miodu
200 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
100 g suszonej śliwki
Masło utrzeć z cukrem do białości dodając stopniowo żółtka a następnie miód. Białka ubić na sztywno. Miód podgrzać w garnku, wystudzić. Do masy maślano-miodowej dodać bakalie, oba rodzaje mąki, proszek, sodę, przyprawę do piernika. Wymieszać i dodać pianę z białek. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż włożony patyczek będzie suchy.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/12/Piernik-torunski.html