Wykonanie
Delikatny, puszysty, wilgotny,
pomarańczowy, mocno aromatyczny. Taki własnie jest ten
pudding. PYCHA !!!! Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z
serca domu ".
Składniki :250 g miękkiego niesolonego
masła75 g miałkiego
cukru75 g jasnego
cukru muscovado150 g
dżemu pomarańczowego + 75 g do glazury225 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
jajkaotarta skórka i sok z 1
pomarańcza + dodatkowy sok z 1/2
pomarańcza do glazury75 g
dżemu i sok z 1/2
pomarańcza mieszamy w rondelku i odstawiamy.
Masło ucieramy z
cukrami, następnie dodajemy
dżem,
mąkę wymieszaną z proszkiem i
sodą. Kolejno cały czas mieszając
jajka, sok i
skórkę pomarańczową.Naczynie żaroodporne o
boku 24 cm smarujemy
masłem. Ciasto wylewamy do formy. pieczemy w 180°C przez około 40 minut. Po 30 minutach powinniśmy zrobić test suchego patyczka czyli wbijamy patyczek w ciasto, jeśli wychodzi suchy jest już dobre.Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia.Wcześniej przygotowany rondelek z
dżemem i
sokiem stawiamy na ogień, podgrzewamy. Glazurą smarujemy wierzch ostygniętego ciasta.Smacznego :)