Wykonanie
Uwielbiam szybkie w przygotowaniu ciasta. Wiele takich przepisów znajdziecie na blogu, bo z reguły jest tak, że niezbędne składniki do ich przygotowania mam zawsze pod ręką.
Pomarańczowe ciasto zrobiłam na bazie przepisu na ciasto
cytrynowe, które uwielbiam. Ciacho jest bardzo aromatyczne, miękkie i delikatne, idealne do popołudniowej
kawy :) Polecam!
Składniki:150 g miękkiego
masła 82%200 g
cukru4 duże
jajka230 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczyskórka otarta z 1
pomarańczy40 g gęstego
jogurtu naturalnegoMąkę z proszkiem przesiać. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na puszysto, stopniowo dodawać po jednym
jajku nie przerywając miksowania. Kiedy
jajka z
masłem się połączą dodać skórkę startą z
pomarańczy oraz naprzemiennie
mąkę i sok z
pomarańczy. Pod koniec miksowania dodać
jogurt i połączyć z całością. Ciasto przelać do formy (u mnie keksówka 30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i posypać
cukrem pudrem. Smacznego!