Wykonanie
Świetne do porannej
kawy, lub popołudniowej
herbaty, dobrze będzie smakowało z wieczornym
mlekiem. Cztery czwarte - ciasto na każdą
porę dnia. Pochodzi z Bretani, a w oryginale nazywa się “quatre –quarts”, bowiem jak sama nazwa wskazuje przygotowuje się je z czterech, użytych w równych ilościach składników:
mąki,
cukru,
masła i
jajek.Inspiracją był przepis na Ciasto
cytrusowe z książki „Mała paryska kuchnia”. Moja wersja to ciasto z
pomarańczową nutą. Od siebie dodałam parę łyżek
dżemu pomarańczowego, oraz otartą skórkę i sok z jednej
pomarańczy. Muszę powiedzieć, że wyszło bardzo dobre, aromatyczne i wilgote od
dżemu, jak lubię.Jeśli użyte ilości
cukru i
masła wydają się trochę wygórowane, oczywiście można je zredukować o 50 g, będzie rwnie pyszne, choć już nie cztery-czwarte J
Składniki na keksówkę dolne wymiary 30x9 cm :250g
masła250g
cukru( u mnie 220g)250g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
jaja3 łyżki
dżemu pomarańczowegostarta skórka i sok z 1 średniej
pomarańczyMasło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek. W misie mikserem ucieramy
białka na puszystą pianę, stopniowo dodajemy
cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Do ubitych
białek dodajemy po jednym
żółtku, miksujemy na zmniejszonych obrotach.
Dodajemy stopniowo i naprzemiennie przesianą
mąkę z proszkiem i roztopione
masło. Na koniec dodajemy
dżem pomarańczowy, oraz skórkę i sok z
pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Keksówkę smarujemy
masłem i oprószamy
mąką, przekładamy do niej ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy ciasto około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, po dziesięciu minutach wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.