Wykonanie
Przepisów na ciasto
pomarańczowe jest wiele... Są takie do których oddajemy całe
pomarańcze,
sok pomarańczowy,
migdały a nawet
rozmaryn. Moim faworytem jest najprostsze i najszybsze...Oto przepis na ciasto
pomarańczowe w mniej niż godzinę :)Składniki :* 150 g
mąki,* 100 g
masła,* 100 g
cukru,* 2
jajka,* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia (taka kopiasta),* starta skórka z jednej
pomarańczy,* Jeżeli lubicie słodkie wypieki radze dodać trochę więcej
cukru.Przygotowanie :
Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić.
Cukier,
jajka i skórkę z
pomarańczy ucierać mikserem około 5 minut.Dodać
masło, zmiksować około 2 minut.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie wymieszać.Tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem (dno) i posmarować
masłem (boki).Wylać ciasto i rozprowadzić równomiernie.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pic około 35 minut.Ciasto można udekorować lukrem z soku
pomarańczy i
cukru pudru.