Wykonanie
WitajcieDługie weekendy rozleniwiają strasznie, a ten był wyjątkowy, bo urodzinowy i wyjątkowo ciężko powrócić do szarej codzienności. Dosłownie "szarej" bo listopad przestał nas rozpieszczać słońcem i osnuł wszystko chmurami i mgłą, aby tę szarość przegonić mam dziś dla Was przepis na pyszne ciasto piernikowe z kremem i
jabłkami. Do tego nazwa nawiązuje do mojej ulubionej bajki z czasów dzieciństwa - Gargamel, chyba wszyscy wiedzą o jaką bajkę chodzi.

Ciasto piernikowe:6
jajek1 szklanka
cukru4 łyżki
miodu2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 kostka
margaryny2 szklani
mąki pszennejMargarynę ucieramy z
cukrem, cały czas ucierając dodajemy po 1
żółtku, a następnie pozostałe składniki.
Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z
ciastem. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.Wkładka
jabłkowa:4
jabłka3/4 szklanki
cukru kryształu2 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajkabakalie (
orzechy,
rodzynki,
żurawina)
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z
cukrem i
bakaliami i odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z
żółtkami,
mąką, proszkiem i
sodą, a na końcu dodajemy pianę z
białek. Całość pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.

Krem1 kostka
masła1 szklanka
cukru pudru1 szklanka kwaśniej
śmietany (u mnie 18%)1
cukier waniliowyDodatkowo słoik
dżemu - u mnie
śliwkowy.
Masło ucieramy z
cukrami na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce
śmietany.Ciasto piernikowe kroimy na pół, smarujemy
dżemem, na
dżem kładziemy warstwę
jabłkową, na nią krem i drugi placek piernikowy. Całość proponuję polać
polewą czekoladową.

Smacznego