ßßß
Ciasto piernikowe:6 jajek1 szklanka cukru4 łyżki miodu2 łyżeczki przyprawy do piernika1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 kostka margaryny2 szklani mąki pszennejMargarynę ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.Wkładka jabłkowa:4 jabłka3/4 szklanki cukru kryształu2 szklanki mąki pszennej1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajkabakalie (orzechy, rodzynki, żurawina)Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z cukrem i bakaliami i odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą, a na końcu dodajemy pianę z białek. Całość pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.
Krem1 kostka masła1 szklanka cukru pudru1 szklanka kwaśniej śmietany (u mnie 18%)1 cukier waniliowyDodatkowo słoik dżemu - u mnie śliwkowy.Masło ucieramy z cukrami na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce śmietany.Ciasto piernikowe kroimy na pół, smarujemy dżemem, na dżem kładziemy warstwę jabłkową, na nią krem i drugi placek piernikowy. Całość proponuję polać polewą czekoladową.
Smacznego