ßßß
Chciałam upiec ciasto ze śliwkami bo jest ich u mnie pod dostatkiem i tak sobie myślałam, myślałam co by tu wykombinować. Coś takiego prostego, mało skomplikowanego a zarazem zaskakującego. Ciasto ucierane już było, z bezą nuda, przekładaniec nie mam czasu aż w końcu w głowie zaświeciło ;D Rolada! Klasyczny, kakaowy biszkopt na którym układamy połówki śliwek i tak pieczemy. Następnie na przestudzone ciasto nakładamy prosty, ale jakże pyszny krem z serka mascarpone i mlecznej czekolady. Zwijamy i mamy proste, smaczne i fajnie wyglądające ciasto!Składniki:5 dużych jajek6 łyżek cukru6 łyżek mąki3 łyżki kakao2 łyżki oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kaszy mannyokoło 1 kg małych, słodkich węgierekKrem:250 g serka mascarpone100 g mlecznej czekolady z orzechami (może być bez orzechów)1 łyżeczka cukru pudru1 łyżeczka kakaoForemka 40x37 cm wyłożona pergaminemŚliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i olej. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy mąkę, kakao i proszek. Przelewamy na foremkę, rozprowadzamy równomiernie a na wierzchu w niewielkim odstępie układamy połówki śliwek (miąższem do góry). Posypujemy po całości kaszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Na blacie rozkładamy dużą ściereczkę. Wyjmujemy gorące ciasto, zdejmujemy pergamin i przy pomocy ścierki zwijamy. Studzimy.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mascarpone mieszamy a następnie dodajemy po łyżeczce czekolady. Roladę delikatnie rozwijamy, pozbywamy się ścierki. Na wierzchu (na śliwkach) równomiernie rozsmarowujemy krem a następnie z powrotem zwijamy. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypójemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.