Wykonanie
Chciałam upiec ciasto ze
śliwkami bo jest ich u mnie pod dostatkiem i tak sobie myślałam, myślałam co by tu wykombinować. Coś takiego prostego, mało skomplikowanego a zarazem zaskakującego. Ciasto ucierane już było, z
bezą nuda, przekładaniec nie mam czasu aż w końcu w głowie zaświeciło ;D Rolada! Klasyczny,
kakaowy biszkopt na którym układamy połówki
śliwek i tak pieczemy. Następnie na przestudzone ciasto nakładamy prosty, ale jakże pyszny krem z
serka mascarpone i
mlecznej czekolady. Zwijamy i mamy proste, smaczne i fajnie wyglądające ciasto!Składniki:5 dużych
jajek6 łyżek
cukru6 łyżek
mąki3 łyżki
kakao2 łyżki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kaszy mannyokoło 1 kg małych, słodkich węgierekKrem:250 g
serka mascarpone100 g
mlecznej czekolady z orzechami (może być bez
orzechów)1 łyżeczka
cukru pudru1 łyżeczka
kakaoForemka 40x37 cm wyłożona pergaminem
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy
żółtka i
olej. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy
mąkę,
kakao i proszek. Przelewamy na foremkę, rozprowadzamy równomiernie a na wierzchu w niewielkim odstępie układamy połówki
śliwek (miąższem do góry). Posypujemy po całości
kaszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Na blacie rozkładamy dużą ściereczkę. Wyjmujemy gorące ciasto, zdejmujemy pergamin i przy pomocy ścierki zwijamy. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, studzimy.
Serek mascarpone mieszamy a następnie dodajemy po łyżeczce
czekolady. Roladę delikatnie rozwijamy, pozbywamy się ścierki. Na wierzchu (na śliwkach) równomiernie rozsmarowujemy krem a następnie z powrotem zwijamy. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypójemy
cukrem pudrem wymieszanym z
kakao.