Wykonanie
Przepis z tej strony z małymi zmianami.Składniki na blachę 24x24cm:4
jaja1 szklanki
cukru1 szklanka
oleju2 szklanki
cukinii ze skórką startej na tarce o grubych oczkach3 łyżki
kakao3 szklanki
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaewentualnie 1/2 słoiczka
dżemu z czarnej porzeczki do przełożenia ciasta (ja przełożyłam,bo było dla mnie troszkę za suche-mój mąż popija ciasto
mlekiem, więc jemu
dżem nie jest potrzebny ;) )
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Przesiać. W misce utrzeć
jajka z
cukrem, następnie wlać
olej. Wymieszać.
Cukinię lekko wydusić (odcisnąć sok) i dodać do miski, przemieszać. Na końcu dodać
mąkę z
kakao i proszkiem. Wymieszać do połączenia się składników. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.Ostudzone ciasto można przeciąć na 2 blaty. Dolny posmarować
dżemem, przykryć drugim blatem ciasta i posypać całość
cukrem pudrem.Smacznego! :)