ßßß Cookit - przepis na Puszyste Ciasto Kakaowe Z Jabłkami

Puszyste Ciasto Kakaowe Z Jabłkami

nazwa

Wykonanie

Opis : Ciasto na pierwszy rzut oka na żywo jak i na zdjęciu wygląda najbardziej przeciętnie jak tylko może wyglądać. Z wierzchu rzuca się w oczy lekka bezowa powierzchnia ciasta. Po przekrojeniu wywiera wrażenie bardzo delikatnego w strukturze.
Gdy dochodzi już do skosztowania, przekonujemy się, że to przeciętnie wyglądające ciasto jest bardzo puszyste, nadmiernie wilgotne, delikatnie kakaowe i przede wszystkim bardzo smaczne.
Szczególnie zasmakowało mojemu dziecku, które nie lubi zbitych i średnio-wilgotnych ciast, więc te można powiedzieć jest stworzone dla mojej Oliwki, która prosiła niejednokrotnie o jego dodatkowy kawałek.
Przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilę i jest banalnie proste. Idealne dla sytuacji jaką są niespodziewani goście.
Polecam szczerze.
Pochodzenie : przepis dostałam od koleżanki
Ilość : forma o wym. 25/35 cm
Składniki :
5 dużych jajek
2 szkl. cukru
3 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 szkl. oleju
5 średnich jabłek
Składniki Dodatkowe :
cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Wbić całe jajka do miski.
Wsypać cukier.
Zmiksować na puszystą konsystencję (ok. 3-5 min).
W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao.
Przesiewać do ubitych jajek z cukrem.
Wlać olej.
Dodać pokrojone w kostkę jabłka.
Wszystko dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję.
Rozgrzać piekarnik do 180*C.
Piec 45-60 min. do momentu, kiedy patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy, ale lekko wilgotny od konsystencji ciasta z olejem.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/puszyste-ciasto-kakaowe-z-jabkami.html