Wykonanie
Opis : Ciasto na pierwszy rzut oka na żywo jak i na zdjęciu wygląda najbardziej przeciętnie jak tylko może wyglądać. Z wierzchu rzuca się w oczy lekka bezowa powierzchnia ciasta. Po przekrojeniu wywiera wrażenie bardzo delikatnego w strukturze.Gdy dochodzi już do skosztowania, przekonujemy się, że to przeciętnie wyglądające ciasto jest bardzo puszyste, nadmiernie wilgotne, delikatnie
kakaowe i przede wszystkim bardzo smaczne.Szczególnie zasmakowało mojemu dziecku, które nie lubi zbitych i średnio-wilgotnych ciast, więc te można powiedzieć jest stworzone dla mojej
Oliwki, która prosiła niejednokrotnie o jego dodatkowy kawałek.Przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilę i jest banalnie proste. Idealne dla sytuacji jaką są niespodziewani goście.Polecam szczerze.Pochodzenie : przepis dostałam od koleżankiIlość : forma o wym. 25/35 cmSkładniki :5 dużych
jajek2 szkl.
cukru3 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1,5 szkl.
oleju5 średnich
jabłekSkładniki Dodatkowe :
cukier puder (opcjonalnie)Przygotowanie :Wbić całe
jajka do miski.Wsypać
cukier.Zmiksować na puszystą konsystencję (ok. 3-5 min).W oddzielnym naczyniu wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i z
kakao.Przesiewać do ubitych
jajek z
cukrem.Wlać
olej.Dodać pokrojone w kostkę
jabłka.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję.Rozgrzać piekarnik do 180*C.Piec 45-60 min. do momentu, kiedy patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy, ale lekko wilgotny od konsystencji ciasta z
olejem.Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.