Wykonanie
Bardzo ładnie wyglądają, dość szybko się je robi, no i pod warunkiem, że mamy
kakao, to raczej reszta składników też znajduje się w kuchni. Są bardzo intensywnie
kakaowe. I dlatego też, niezbyt słodkie. Przy pieczeniu trzeba zwrócić uwagę, żeby ich nie przesuszyć. Kiedy są bardziej miękkie, są smaczniejsze.
Skladniki:1 szkl
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 / 2 szkl
kakao1 / 2 szkl
cukru pudru1 / 4 szkl
oleju2
jajka3 łyżki
cukru pudru do obtoczeniaPodane składniki, oprócz 3 łyżek
cukru pudru, zagniatamy porządnie, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 3h. Po tym czasie formujemy małe kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i pieczemy 15 min w 190 o C. Właśnie obtoczenie surowych kulek ciasta w cukrze pudrze,
daje taki ładny efekt popękania po upieczeniu.Smacznego!