ßßß Cookit - przepis na Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo ładnie wyglądają, dość szybko się je robi, no i pod warunkiem, że mamy kakao, to raczej reszta składników też znajduje się w kuchni. Są bardzo intensywnie kakaowe. I dlatego też, niezbyt słodkie. Przy pieczeniu trzeba zwrócić uwagę, żeby ich nie przesuszyć. Kiedy są bardziej miękkie, są smaczniejsze.
Skladniki:
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 / 2 szkl kakao
1 / 2 szkl cukru pudru
1 / 4 szkl oleju
2 jajka
3 łyżki cukru pudru do obtoczenia
Podane składniki, oprócz 3 łyżek cukru pudru, zagniatamy porządnie, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 3h. Po tym czasie formujemy małe kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i pieczemy 15 min w 190 o C. Właśnie obtoczenie surowych kulek ciasta w cukrze pudrze, daje taki ładny efekt popękania po upieczeniu.
Smacznego!
Źródło:http://nadrozdzach.blogspot.com/2013/01/popekane-ciasteczka-czekoladowe.html